Отпор срещу нацисти в Прага

печат

Стотици десни екстремисти и неонацисти опитаха да преминат през историческия еврейски квартал в Прага. Митингът, който бе планиран по повод годишнината от Кристалната нощ, бе осуетен от контрадемонстрации.

Полицейското присъствие в историческия квартал беше безпрецедентно. Кметът на чешката столица Павел Бем изглеждаше спокоен и видимо доволен.

В различни точки на чешката столица се стигна до сблъсъци между анархистите и полицията, при които имаше ранени. Преди това имаше схватки между анархисти и отделни банди скинхедс по няколко улици в центъра на Прага, при което също имаше десетки ранени. Неонацистките групи включваха попълнения от Словакия и Германия, пристигнали специално за простотията.

Още в следобедните часове бяха задържани две групи неонацисти, тръгнали към центъра на града въоръжени с палки и бутилки с бензин. На границата бяха засечени три автобуса с екстремисти от Германия.

Официалното мото на неонацисткото шествие беше протест срещу чешкото военно присъствие в Ирак. В действителност обаче то бе планирано по повод годишнината от Кристалната нощ – масовият погром срещу евреите в Германия, организиран от нацистите през нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година.

Неонацисткият митинг в Прага беше забранен от властите, но организаторът на шествието Движение на младите националисти демократи отправи в Интернет призив да не се съобразяват със забраната.

Вместо с неонацисти обаче центърът на Прага беше изпълнен с мирни контрадемонстранти, повечето от които в знак на солидарност бяха заболи на дрехите си звездата на Давид. Една от тях е 17-годишната Вера Свободова.

„Да бъда тук е мое морално и гражданско задължение. Ние сме против неонацистите и не се страхуваме от тях. Дори да се стигне до сблъсъци, ще продължим да бъдем на страната на евреите”.

Чешкият консерватор Томас Тьопфер окачестви контрадемонстрациите в Прага като доказателство за солидарността на чехите с евреите, а и като доказателство за зрелостта на чешкото общество, което ясно съзнава, че Германия 1938 не бива да се повтаря.

В демонстрациите срещу нацисткия митинг в Прага се включиха и множество представители на чешката политическа сцена. В тях обаче умишлено не участва един от най-отявлените противници на неонацисткото движение чешкият външен министър Карел Шварценберг. Преди проявите Шварценберг заяви, че на неонацистите не бива да се отделя прекалено много внимание, защото те искат именно това – да се пише и говори за тях.

Индимедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *