Подпротестни неслучки

Протест, купон, радост. Малки деца рисуват по асфалта. Усмихнати момичета прегръщат полицаите. Младежи скачат, защото не са червени. Навсякъде щракат фотоапарати, журналисти се надпреварват да зарадват зрителите с добри новини.

Изпаднал политик прави шоу за телевизията, като ходи по тъмно след протестиращите и ги кара да се извинят. Екранът се смее. Протестиращите го игнорират. Не успяват да го игнорират само онези, които са хванати натясно между десетина пъти по стотина килограма свинско месо – те се извиняват без много да му мислят.

Протестиращите разпознават лесно „провокаторите“ и полицията ги арестува, защото нямат документи.

Активисти за правата на „нестандартно сексуалните“ раздават флагчета. С цветовете на мира от едната страна и на българската държава от другата. Полицаите ги предупреждават да се прибират, щото „дразнят някои хора“. Не се прибират. Група „фенове“, предвождани от „координаторката на БФС за работа с футболните привърженици“ им късат знамената и стъпкват плакатите. От побой ги спасява само намесата на околните протестиращи. С „алтернативната“ акция е приключено.

Ромка си тръгва от „протеста“. Зад гърба ѝ някой вика „мръсна циганка“. Събарят я, ритат я, оставят я на мира едва когато получава порядъчна порция бой. Полицията в това време пази протестиращите от провокатори.

Друг циганин си тръгва от протеста. Четирима „пияни футболни фенове“ го подгонват. Младежите, които вижда случващото се, не събират кураж да му помогнат. Обръщат се към полицаите. Само те знаят какво се е случило после.

Орлов мост е единственото общо място за организиране на живо. Всяка вечер се събират хора. Обсъждат какво да се прави, какво искат и как да го постигнат. „Неонацистки футболни хулигани и други провокатори“ не веднъж и дваж правят опити да провалят асамблеите. Снощи опитът успява, прогонват хората и от палатковия лагер.

По телевизията протестиращите танцуват за единадесети път.

#ДАНСwithme

#усмихнисебе

Наблюдател

print

Остави коментар

  • Димитър Димитров

    Не бих казал, че с „алтернативната“ акция се приключи след намесата на провокаторите. На следващия протест се появиха плакати за солидарност и призиви за единство. Снимка на ромско момиче, придружена от тескта, че било нападнато, се разпространява отдавна във фейсбук, но така и не се появи официална информация или някой очевидец, който да потвърди. Има ли такъв?

    • Наблюдател

      „Официална информация“ няма – затова са неслучки :). Аз също научих това от „трета ръка“. Но сигурно не е трудно да се проследи източника. За „асамблеята“ знам от „втора ръка“, за случая с циганина „първа“.
      Не е толкова важно дали има някой набит или не, най-добре да няма. Важното в случая е, че тече поредния процес на „обяздване“ на протестите, от страна на определени групировки, чрез хулиганските банди. Разбира се, протестите до голяма степен са вече „обяздени“ от насрещните групировки предимно чрез медийно и идеологическо влияние.
      Този процес ще тече винаги, когато има опити за самоорганизация извън групировките. И докато не се намери средство за противодействие, подобни опити няма да стигат много далеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *