Право седи, криво съди

Според проучване на общественото мнение от декември 2007 в съдебната и здравната система корупцията е най-голяма.

Тези дни по медиите съобщиха, че всеки магистрат – съдия, прокурор и следовател, – който има над 10 години и до 20 години стаж като такъв и който престава да бъде за момент съдия, прокурор или следовател, има право да получи обезщетение от 20 заплати, равняващи се на 40 000 лева.

Другата новина е, че съдиите след Нова година са си гласували двойни заплати, от 2000 на 4000 лв. месечно и то, без да става нужда да стачкуват като учителите например, въпреки че съдийските заплати са около 5 пъти по-големи.

За сравнение една съдийска заплата ще бъде само колкото 39 минимални пенсии, от по 102,5 лв., каквито получават 750 000 души.

Не твърдя, че това ще бъдат най-големите заплати у нас, при положение, че в страната има стотици милионери. Но те не са държавни служители, а търговци, предприемачи, банкери, мафиоти и спекуланти.

Става дума за съдии. За хората, които трябва да се грижат за утвърждаването на справедливостта сред обществото. Да се борят срещу пороците, лъжата, измамите, грабежите, убийствата. Какъв пример за честност и справедливост може да бъде един съдия, който първо гледа подсигури себе си и то с парите на другите?

Ако учителите искат двойни заплати, правителството реве „хиперинфлация”. Когато съдиите си ги раздават с едно драсване на химикалката, правителството се подсмихва и споменава нещо за лудия и баницата. Защо не повдигнаха въпроса за качеството на българското правосъдие, както направиха с образованието? Нима във всички еврпопейски „ревизии” досега съдиите не са първи двойкаджии в държавата?

Г. Божилов

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *