Преброяване на курците

печат

Glavoch-11-2015_fmt

Изборите поначало са измама, а дирижираният хаос е нужен за прикритие на този факт

Зевзеци разправят, че в Македония, като се спретнали за избори, минавали кандидатите за управници и питали народа кой какво иска да получи, ако партията на кандидата и самият кандидат спечелят. Питали и записвали в дебел тефтер. Сакаш кукя (къща)? Пишувам ти кукя! Сакаш „як автомобил“? Пишувам те во тетратката! Сакаш царински (митничар) да бидаш? Готово – обещано! И стигнали до крив Ванче, па го питали същото. А той им казал: сакам курец!

Ха сега де! Защо сакаш такива работи бе, Ванче?

Защото, не запецнал крив Ванче, миналия път обещахте туй-онуй, а получих муде. Та сега нека има и курец към мудете я!

От тази АВТЕНТИЧНА, чак ЕКСКЛУЗИВНА история при съседите – кръвни братя и обичаен обект на подигравки, за да си начешем краставата малоценност – да се върнем към следизборната действителност у БУГАРСКО.

Отминалите като хала, отнесла официално 50 милиона кинта, ама май доста повече, местни избори плюс референдум на дело се превърнаха в преброяване на обещаните муде и предстоящите за получаване курци.

Очевидното: мераклиите да турят по един курец на обичания си народ бяха цифром и словом 42 хиляди броя. Толкова се кандидатираха за кметове и общински съветници. Толкова са курците, скъпи сънародници, без значение от кой пол са кандидатите.

Аз като стар оптимист (не, не е евфемизъм за „дърт циганин“, макар да съм точно това) бих се радвал да допусна, че някаква мъничка част от кандидатите принадлежат към контингента „идеалисти“, демек наистина вярват, че ще сторят някому нещо добро. Само че мой колега и другар реалист рече, че сто и десет на сто е сигурно, че кандидатите не са толкова наивни.

Останалите бройки отчитат количеството будали, повярвали, че кандидатите ще им поднесат обещаните къщи, коли и хубави службички, вместо да им забодат по един… прекалявам, нали?

Будалите у нашенско се оказаха 48% от имащите право на глас – според първите резултати на изборната сметкаджийница. После се усетиха и по вълшебен начин качиха процента активност до над 50%. Но пък изплува ненадейно истината, че доста висок процент бюлетини са НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ.

Оказа се, че е ударен рекордът на дезорганизация, на СЪМНЕНИЯ и измами, откакто сме в „демокрацията“. Че на някои ще им е за урок повече никога да не се набутват в избирателни комисии, по-добре да се разходят вечер с надеждата да им падне случай да ковнат един юмрук във физиономията на някой (поръчково) развилнял се политик.

Разбира се, няма значение дали е имало хаос и измами. Изборите поначало са измама, а дирижираният хаос е нужен за прикритие на този факт. Притежателите на фактическата власт, властта на парите, на връзките, на бухалките, на медийните мозъкоизтисквачки, регулярно изиграват представлението „избори“, за да получат и формалното признание да властват политически. А положението остава същото като преди.

Две думи за референдума – бошлаф. Нелепост и конкретно, и изобщо. Не работи референдум в тази система, не работи. Освен като още една фабрика за розови мечти. На всичко отгоре натоварен с такива условия, че може да поставя единствено второстепенни въпроси.

Е, скъпи сънародници, избрахте нищо да не изберете. Политическата карта е непроменена съществено. Блазе на неучаствалите, нямат пръст в тази далавера. За довиждане в тази статия ще се подиграя с изявлението на „социалистическата“ партия в милата майковина, че БСП останала „единствената лява алтернатива на управлението“. МОЛЯ?! Партия с рекорден брой милионери в състава си, на която съперничи само партията на доносниците от ДС (със същите букви в заглавието си) била ЛЯВА?

Е това вече си е истински ташак! Откъдето тръгнахме, там и стигнахме – като на български избори. •

Хасан Девринджи

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *