Пробуждане

печат
София, 11.02.2006.
В мразовития, но слънчев февруарски ден се проведе първият протест срещу ценовите безумия на управляващата тричленка. От НДК по бул. Витоша, през площад Гарибалди до Народния театър почти постоянно се скандираше „Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта”, „Цените, лъжите – за всичко ще платите!”, „Станишев, бандит – стига геноцид!”, „Псевдосоциалисти – свине капиталисти!” Протестът беше организиран от Федерацията на анархистите в България и отворен за всички хора, на които им е писнало да живеят като роби в плантация.

ФАБ и всички хора, които са решени да не търпят повече наглите своеволия на властта, ще направи всичко възможно гласът ни да бъде чуван все по-силно и по-ясно всеки месец. Решихме да не търсим партии, синдикати и неправителствени организации, а със собствени сили да организираме и проведем серия акции срещу властта. Следващата такава е в събота, 11 март на същото място и по същото време.
Пред Народния театър мегафонът беше даван на всеки, който има нещо да каже на събралите се предимно млади хора от Варна, Гоце Делчев, Пловдив, София. Възрастен човек извади две огромни цветни снимки, на които в едър план се виждаха охранените ни властници как плюскат та ушите им плющят на някаква кьор софра, и каза как преди няколко години дошъл от село с трактора в София на протест да им покаже и каже колко ги “обича”. Млада жена с малко момиченце взе думата и обясни, че има още три като него, за които получава 18 лева на месец от „социално отговорните”.

Постоянно увеличаващите се цени на всякакви жизнено необходими продукти изправят нас, обикновените хора пред въпроса дали да се предадем пред социалния геноцид, или да се опитаме да го спрем!

От 1 ноември 2005 се увеличиха цените на топлонергията (парното поскъпна с около 18-20%) и електроенергията, а сме уж износител. Можем да си представим колко ще ни струва токът, ако АЕЦ „Козлодуй” бъде закрит и внасяме ток от чужбина! От средата на ноември миналата година се повиши с 50% и цената на маршрутните таксита – съществена част от градския транспорт в София (от 1 лев на 1,50), а от месец април тази година ще се повиши и билетът за градски транспорт – от 50 на 70 стотинки. Решението е взето от Столичната компания за градски транспорт и подкрепено от кмета на столицата Бойко Борисов. Всичко това става наред с постоянното поскъпване на хлебни, млечни, месни изделия и продукти от първа необходимост. От 1 януари тази година цените на цигарите се повишиха двойно, както и акцизите за твърдия алкохол. Това може да са луксозни стоки, но парите от това повишение изчезват в джоба на държавата, която вечно „няма пари”.

Всичко това става на фона на безгрижното охолство на управляващия „елит”, който на фона на новите цени продължава да си гласува нови, още поголеми заплати – може би като награда за това колко добре са ни обрали отново!

Затова приканваме всички, на които им е писнало да търпят своеволията на родните свини наречени политици и на мултинационалните монополи и техните представители в България, с тези протести да поставим началото на серия преки действия, стачки, митинги и други акции, с които да попречим на властта да осъществи своя ценови геноцид!

„Топлофикация” поиска ново повишение на цените за парно и то в разгара на зимата! Ново, на фона на непосилното бреме, наложено от тези монополисти до момента. Пенсионери със 100 лева пенсия получават сметки за парно по 300-400 лева. И това е само един от монополите, които смятат да правят каквото си поискат с нас! Не сме забравили и другите кръвопийци като „Софийска вода”, БТК, мобилните оператори и всички останали!

ФАБ и всички хора, които са решени да не търпят повече наглите своеволия на властта, ще направи всичко възможно гласът ни да бъде чуван все по-силно и по-ясно всеки месец. Решихме да не търсим партии, синдикати и неправителствени организации, а със собствени сили да организираме и проведем серия акции срещу властта. Следващата такава е в събота, 11 март на същото място и по същото време. •

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *