Продължават протестите и акциите в защита на Костадина Кунева

печат
Костадина Кунева
Костадина Кунева

Българската имигрантка и синдикалистка продължава да бъде с влошено здраве. Все още не е обвинен и никой за нападението. Кунева е съобщила на интервюиращи я гръцки журналисти в болницата, че мъжът, хвърлил киселината срещу нея, е бил облечен в сиви дрехи като полицай. На 9 януари активисти атакуват офиса на Икомет – фирмата-работодател на Кунева – като минимален отговор на опита за убийство, извършен над нея. Разрушени са няколко офиса, но, разбира се, от фирмата не са глупави и са се постарали да изпразнят всичко от нея, оставяйки само 3 стола. Същия ден са атакувани и офисите на подобна на Икомет компания – Adecco.

На 18 януари в Атина е проведена нова голяма демонстрация в солидарност с Костадина в атинския квартал „Неа Смирни“ („Нова Смирна“). В началото демонстрацията е мирна, но когато протестиращите стигат до Министерството на заетостта, пътят им е отрязан от полицаи. Някои от участниците анархисти атакуват полицията с камъни и други подръчни материали, а ченгетата отговарят с традиционния сълзотворен газ.

Междувременно на 15 януари се подготвя заминаването от гръцкото пристанище Астакос на кораб с нови оръжия от САЩ за Израел, което да бъде използвано в геноцида над палестинската автономна територия Газа. Седмица преди това активисти получават по Интернет писмо-призив от Народния фронт за освобождение на Палестина, в което се приканва гръцкият народ да не допуска заминаването на кораба с оръжията. На самия ден около 200 активисти блокират пристанището в Астакос. Впоследствие потеглянето на кораба е отменено. В официално съобщение се заявява, че причината е в това, че „корабът съдържа опасни за екипажа вещества“. Не е ясно обаче дали впоследствие корабът с очакваните от Израелската държава оръжия не е заминал тайно от друго гръцко пристанище.

На 17 януари се провежда голяма демонстрация в Лариса за освобождаване на задържаните през декември протестиращи.

На 22 и 23 януари са проведени още два протеста в солидарност с К. Кунева – другарите на залятата с киселина работничка правят всичко възможно случаят да не бъде забравен. На 22 януари шествието започва от Атинския университет и завършва пред Министерството на заетостта.

На 23 януари хиляди излизат по улиците на Атина, Солун и Янина. Демонстрацията е организирана от синдикати, лявата коалиция „Синаспизмос“ и други. В Атина отново има сблъсъци между демонстранти и полиция. При сблъсъците са опожарени 5 автомобила и 3 банкови клона. Участват около 5000 души, а демонстрацията водят колежки на българката от Съюза на чистачите и домашния персонал, на който Кунева е секретар. В Солун и Янина демонстрациите протичат мирно.

На 28 януари 40-ина души нахлуват в супермаркет в Ираклион, главния град на остров Крит. Групата е маскирана и открадва хранителни стоки, прах за пране и други продукти от първа необходимост, които после са раздадени на бедни и крайно нуждаещи се граждани. При раздаването активистите разпространяват и листовки с лозунги срещу скъпотията и правителството.

Остави коментар

  • Анархиста

    Като видях, че сте направили шествие на 8ми март много се зарадвах. Зарадвах се, че има солидарност към борещите се за справедливост. Зарадвах се, че 8ми март е ден на солидарност, а не само ден в който „цветята поскъпват“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *