Сапатизмът – революционна автономия

печат
ezln
Сапатистката армия за национално освобождение (EZLN)

Сапатистката армия за национално освобождение (EZLN) е революционна група, базирана в Чиапас, един от най-бедните щати на Мексико. Те носят името на Емилиано Сапата, аграрен реформатор и командир на Южната освободителна армия по време на Мексиканската революция от 1910 г. Идеологията на Сапатисткото движение съчетава традиционните практики на маите с анархизма и безвластническия социализъм. В Мексико анархизмът има богата история, а в момента сапатистите се смятат за неговите нови последователи. Районът на Чиапас е богат на природни ресурси, но въпреки това местното население страда от бедност и глад. Причината е монополизацията на земята от страна на големите корпорации, които изкупуват произведената реколта на безценица. Главният говорител на сапатисткото движение е субкоманданте Маркос, наричан още „Нулевият делегат“ в „Другата кампания“. „Другата кампания“ е политическа програма на EZLN, която започва през януари 2006 г. с неколкомесечната обиколка на субкоманданте Маркос из Мексико. Целта е да се създаде връзка между сапатистите и другите групи и организации в Мексико.

Сапатистите станаха известни на широката общественост на 1 януари 1994 г. – денят, в който влезе в сила Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Сутринта на 1 януари 1994 г. 3000 въоръжени сапатисти излизат по улиците на по-големите градове и села в Чиапас. Те освобождават политическите затворници и опожаряват няколко полицейски управления и военни сгради. На следващия ден сапатистите са нападнати от мексиканската армия и се оттеглят в джунглата. Там издават своята Първа декларация, с която обявяват война на Мексиканското правителство заради това, че не работи за подобряване на положението на народа. Мексиканското правителство обявява награда за залавянето на Субкоманданте Маркос, но въпреки че военни части са разположени по всички главни пътища в района, те не успяват да заловят нито него, нито някой друг от командирите на сапатисткото движение. Справедливата борба на народа от Чиапас продължава и до днес.

Марто

Остави коментар

  • Преди 16 години статията в Паралели за събитията в мексиканския щат Чиапас беше развълнувало много мен и сестра ми!Четяхме и ревяхме,после го разигравахме практически!Никоя от нас не искаше да е шибаното мексиканско правителство,но все някой трябваше да играе злодей!Стигна се дотам ,че  няколко дена ядохме само царевични пръчици вместо тортили и бяхме си запасали кухненския нож вместо мачете!Каузата на населението на един от Най бедните мексикански щати  е свободата!Борбата за нея трябва да продължи!Viva la Revolusion!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *