Напусна ни Весел Момчев

печат
На 26 юли редиците на безвластническото движение напусна Весел Момчев Василев.

Сред ветераните анархисти той е известен като ИСТОРИКА на движението.

Роден през 1946 г. в Дебелец, Великотърновско – бунтовно градче, дало на анархизма Петър Мазнев-Даскала – прототип на Иван Кондарев от едноименния роман на Емилиян Станев – и още плеяда смели до безумие последователи на идеите на Прудон, Бакунин, Кропоткин и Малатеста.

Закърмен от детството си с анархизъм, Весел общува и попива от старите местни дейци истории за славни подвизи, смели акции, борба за социално равенство.

По време на военната си служба в средата на седемдесетте години на миналия век е тежко ранен и остава за цял живот инвалид.

След това нещастие в личен план посвещава живота си изцяло на изучаването на историята на анархизма в България.

Познавах го не от много време, само от няколко години. Срещахме се обикновено, когато минавах през Велико Търново. Отидох при него като при Учител, имахме обща мания – анархизмът и неговата история в България. Беше остър, прям, директен.

Познавам до запетайка всички негови трудове. Преди него нямаше – няма и сега – човек, толкова детайлно навлязъл в тази тематика.

Весел ни завеща огромно по обем творчество, имал е възможност и е контактувал с много анархисти, особено близки са били отношенията му с легендарните Дончо Бълхов и Христо Колев – Големия.

Проучванията му за анархистическите чети през 1923-1925 г., за анархистите емигранти, за анархистическия печат през годините и, разбира се, за движението в неговия роден Търновски край, за бунта срещу превратаджиите на Цанков и Килифаревската чета на Георги Попов и братя Бълхови са негов неръкотворен паметник.

По стечение на обстоятелствата бях около него в дните преди тази изненадала ме негова кончина. Да, беше отпаднал и вече не така остър, прям и директен, но очите му все така искряха, когато заговорех за някакви наши теми от историята на българския анархизъм.

Отиде си човек, анархист, бунтар. Отиде си Весел Момчев.

Поклон!

ФАБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *