Сливи за … хотели

Над 8000 дка горски масиви край р. Камчия, село Шкорпиловци, вилните зони до Варна и Златни пясъци са извадени от горския фонд през последните седем години. Само за последните три години са продадени повече от 5000 дка срещу 3 млн. лева. Така цената на квадратен метър горска земя в тези райони излиза около 6,33 лева. Веднага след придобиването на масивите новите им собственици са сменили статута на земята. Целта на влизането в подобна процедура винаги е една и съща – терените да се застроят с вилни зелища или курортни комплекси.
Още над 3000 дка край морето са били заменени за горски масиви във вътрешността на страната, сочи справката на държавната агенция, която до средата на миналата година беше част от земеделското министерство, а заменките се одобряваха от министъра.
Това е съобщил председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, цитиран от в. “Дневник”. В процедура за изключване от горския фонд са още 400 дка, каза шефът на агенцията. Според него в близо 90% от случаите става въпрос за реституция на частни имоти.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *