Среща с 4 групи от Кавала

От колко време свирите заедно?
A.: Киноники Апосинтези съществува от 1991 г. Аз свиря в групата от 1993 г. Обичаме музиката и свирим, защото знаем, че музиката обединява хората.
Д.: Аз и В. създадохме Асиметри Апеили преди 3 години. Освен в тази група, аз и А. свирим в Rajahtaa, а В. и М. – в Broken Glasses и Киноники Апосинтези.
В.: Broken Glasses е нова група. Ние свирим от 10 месеца.
М.: С SVM’s свирим от 2 години. Засега свирим само на концерти, още нямаме готови записи.
Какво означава името на вашата група?
А.: Киноники Апосинтези означава „Социално разлагане“.
М.: SVM’s означава „Space Vacant Melodies“ (Мелодии от празно пространство), но освен буквалния превод има и скрито значение.
Д.: Идеята за името на групата е на В. и идва от изказването на Министъра на обществения ред, който каза, че в Гърция има много анархисти, които създават проблеми на правителството, и тези хора са „Асиметрична заплаха“(„Асиметри Апеили“), което означава вътрешна заплаха, вътрешен враг. Тази фраза стана много популярна и ние я избрахме за име на групата.
В.: Името на Broken Glasses идва от бунтовете в Гърция през декември, когато хората излязоха на улицата и счупиха стъклата на много банки.
За какво се пее във вашите песни?
Д.: Повечето текстове на групата са политически, но освен това имаме и песни за ежедневните проблеми в нашия живот.
В.: Песента на Broken Glasses „15 годишен“ е посветена на Алекс, Михалис и на всички други убити от полицията. Тя ни припомня за трагедията през декември (на 6 декември 2008 полицай застреля 15 годишния анархист Александрос Григоропулос, бел. ред.). За нас тази песен е нещо като продължение на декемврийските събития. Нашата музика има за цел да събуди хората.
Занимавате ли се с друга анархистична дейност освен музиката?
Д.: Ние не делим политическата дейност и музиката. Освен че свирим, четем теория, участваме в преки акции, ходим на работа, организираме концерти. Концертите са много добра пропаганда, някакъв вид послание към хората, защото песните се обръщат директно към тези, които се вслушват в тях. Срещаме се редовно в Автономния център, организираме акции. При нас няма йерархия, всеки помага с каквото може.
В.: За мен етикетът „аполитичен“ не съществува. Всеки има някакви политически идеи. Аз не харесвам фашистката идея и затова съм антифашист. Това също е политическа идея.
Блицинтервю: Марто

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *