Светът през август

печат
Преди 150 години приключва подготовката на провеждането на първия конгрес на Първия Интернационал. Този Интернационал бележи окончателния разрив на марксизма – доктрина за усъвършенстване на капитализма – и анархизма – философията на освобождението от капитализма и държавността.

Въпреки идейния разрив обаче, рецидиви на „сближаване“ се случват и досега – свидетелство за това, колко проблеми създават неусвоените уроци на историята.

През август 1896 г. е открито злато в Аляска – началото на златната треска. Макар първооткривателят да е индианец, първата находка е приписана на партньора му, бял европеец, който според закона имал правото да я регистрира.

Днешните закони, поне в „цивилизованите“ общества, формално не продължават варварската практика. Тя е продължена неформално, благодарение на загрижени за „бялата европейска цивилизация“ дейци – от държавници с власт, до динковци със свински опашки.

Преди 100 години в разгара си е сражението при Сома – най-кръвопролитната битка в историята на човечеството в рамките на касапницата Първа световна война, повлякла Втората, а тя – горящи и до днес конфликти, които доказват, че варварската епоха на рода Хомо сапиенс още не е приключила.

През 1936 г. френското правителство обявява политика на „ненамеса отвън във вътрешните работи на Испания“. Тази „ненамеса“ се оказва пасивна подкрепа на западните „демокрации“ за метежа на реакционните военни срещу Испанската република.

Пак през август в Германия е въведена задължителна двугодишна военна служба и се провеждат Олимпийски игри.

Преди 75 години в СССР е ликвидирана немската република край Волга и започва депортация на етническите немци на изток от Урал.

През 1945 г. е използвано атомно оръжие срещу Япония. Формално приключва Втората световна война.

Преди 55 години, на 16 август, започва изграждането на позорната Берлинска стена, оплискана с кръв на много хора.

Днес стените отново са на мода, включително в Берлин, където ограда пази „порядъчните граждани“ от проститутки. Огради никнат по границите, около гетата, където са натикани синовете и внуците на черноработниците възстановители на следвоенна Европа.

През 1976 г. съветският космически апарат „Луна-22“ каца в автоматичен режим на естествения спътник на Земята, прибира образци камъни и лунен реголит от повърхността, след което капсулата с образците се завръща обратно. Толкова успява космонавтиката на държавния капитализъм срещу държавната космическа агенция на частния, смогнала да прати хора на Луната. Предстоящият колапс на СССР е задействал план за „почетна капитулация“ в Студената война.

На 26 август 1990 г. гори Партийният дом на БКП в София.

Преди 25 години е създаден първият сайт в интернет, появява се и първата версия на Линукс.

В Москва е извършен преврат срещу генералния секретар Михаил Горбачов, потушен от граждани и дивизии на КГБ. Планът за почетна капитулация и превръщане на партокрацията в капиталистическа класа, наречен „Перестройка“, търпи сериозен провал – следва оставката на Горбачов, съветските републики една след друга обявяват независимост, разпусната е КПСС. Перестройката не е предвиждала разпадане на болшевишката империя, то се случва заради властническите амбиции на провинциалните партийни върхушки, използвали случая да се сдобият със собствени държави, вместо да служат като наместници на Кремъл в покрайнините.

Заедно с СССР се пропуква и Югославия – обсаден е град Вуковар.

Преди 20 години учени от НАСА припознават в метеорита ALH 84001 парче от марсианската повърхност, изхвърлено в космоса след удар от друго небесно тяло. Метеоритът съдържа предполагаеми вкаменелости на микроорганизми с неземен произход на възраст 3 милиарда години.

През август на същата 1996 г. с мирен договор приключва Първата чеченска война, сепаратистите постигат фактическа независимост. Не след дълго миротворците – руският генерал Лебед и чеченският лидер Масхадов – загиват, а след три години е разпалена нова война, завършила с победа на руската мафия над чеченската. Победата е постигната чрез приобщаване на част от бившите бунтовници към реваншисткия режим на никому неизвестния тогава офицер от държавна сигурност Владимир Путин.

Преди 5 години, след протести срещу полицейския произвол, в Лондон избухват масови безредици, които бързо се разпространяват в Бирмингам, Ливърпул, Манчестър и Бристол.

Астрономите откриват екзопланета, която поглъща 99% от падащата върху нея светлина.

Либийските бунтовници превземат Триполи, диктаторът Кадафи е в неизвестност.

Преди една година в Турция, след коалиционна криза, са назначени предсрочни избори за ноември. За първи път от 2002 г. партията на Ердоган не успява да спечели мнозинство за самостоятелно еднопартийно правителство. От 7 юни 2015 г. Турция фактически е управлявана еднолично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *