Свобода за другарите от АСИ!

печат
Сутринта на 3 септември сръбската полиция арестува четирима другари от „Анархосиндикалистка инициатива“ (АСИ). Полицаите се опитват да извършат два обиска в Белград – първият е в апартамента на другаря Тадей Курепа без разрешение за обиск. Тадей отказва да ги пусне и е „помолен“ да дойде в районното управление, за да даде свидетелски показания, но вместо това е задържан. В апартамента на другаря Ратибор Тривунац обискът също се проваля,  защото Ратибор не е у дома си. Полицията се свързва с него по телефона и му казва да отиде в управлението за разпит. Там и той е задържан. Отношението към Иван Вулович е още по проблемно – Иван не е вкъщи, полицаите задържат баща му и му съобщават, че ще го пуснат само при условие, че Иван се предаде в полицията.
През това време се потвърждава, че и четвърти другар – току-що навършилата 18 години Саня – също е задържана. Както и пети човек от Белград, който не е познат на АСИ.
Арестите са извършени във връзка с хвърлени два коктейла „Молотов“ по гръцкото посолство, отговорността за което пое група на име „Црни Илия“ в солидарност с наскоро освободения гръцки анархист Тодорис Илиопулос.
На 5 септември прокуратурата променя обвинението от „създаване на обществена опасност“ на „международен тероризъм“. Това може да означава до 15 години затвор. Дори и да беше вярно, че някой от тях има нещо общо за тази акция, в което всички ние се съмняваме, не би трябвало да е възможно да следва такова обвинение. Отговорни за международен тероризъм са армиите на САЩ, на Русия, на Израел, та дори и на Сърбия (например за клането в Сребреница) и на България (за намесата в Ирак и Афганистан). Скорошен пример е при обявяването на независимостта на Косово – в Белград бяха опожарени американското и словенското посолство, при което имаше 1 убит, но нямаше нито задържани, нито обвинени. Когато обаче се хвърлят два коктейла „Молотов“ по посолството на Гърция, която не е признала Косово, има задържани и обвинени в международен тероризъм.
В нарочна декларация „Анархосиндикалистка инициатива“ заявява, че тези методи на индивидуализирана политическа борба не са методите на анархосиндикализма и напомня, че във време на повсеместна обществена апатия, хората посягат към най-невероятни, понякога самоунищожителни действия, за да разчупят медийната блокада и да поставят проблемите си в центъра на вниманието. Анархосиндикалистите припомнят случая с работниците, отрязали и изяли собствените си пръсти, и нещастния мъж, заплашил да взриви граната в сградата на президентството в Сърбия.
„Нека не позволяваме да ни убедят, че един символичен акт на солидарност, дори когато е изразен неправилно, както и който и да било друг акт на бунт от на обезправените, трябва да се третира като антисоциален акт, като акт на тероризъм“, се казва в декларацията.
Демонстрации в солидарност с арестуваните белградски анархисти си проведоха в Загреб, Виена, Братислава, Любляна, Сидни, Варшава, Москва, Киев, Атина, Денвър, Хамбург, Берлин, Хага, Лондон и много други градове на 3 континента.
Пред събралите се на демонстрацията пред сръбското посолство в Украйна анархисти дори полицаите, охраняващи посолството, изразяват учудването си от несъразмерността на обвиненията спрямо „престъплението“.
На всички акции в подкрепа на белградските другари се настоява за незабавното им освобождаване и се подчертава, че истинското престъпление е тяхното задържане без никакви улики или повод.
Двучасовата демонстрация пред сръбското посолство в Атина събира 150 души и е охранявана от 3 полицейски камиона и много въоръжени прасета от жандармерията, тъй като и американското посолство е наблизо. По-късно през нощта, по време на редовен концерт на популярния ляв музикант Танасис Папаконстантиниду, няколко души закачат голям транспарант на сцената с надпис „Свобода за сръбските анархосиндикалисти“. От сцената е прочетен текст и публиката започва да скандира лозунги в солидарност с арестуваните.
„В този конкретен случай държавата действа както обикновено: два коктейла Молотов и едно А в кръгче са достатъчни, за да преследва хора, които нямат нищо общо с нападението, да ги заплашва с десетки години затвор. Фактът, че са анархосиндикалисти е достатъчен, за да ги обяви за „вътрешен враг“. „Вътрешен враг“, който държавата би притиснала с всички средства, за да не позволи да се изправи срещу властта. Ние няма да седим със скръстени ръце срещу репресивните механизми на държавата. Солидарността е нашето оръжие!“ декларират гръцките другари.
В петък, 18.09.2009, пред сръбското посолство в София се проведе протест, организиран от Федерация на анархистите в България (ФАБ), под наслов „Свобода за сръбските синдикалисти!“ Въпреки дъждовнoто време на протеста се събират около 50 души, за да изразят своята солидарност с арестуваните сръбски приятели и съидейници.
СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *