Свободният град Християния

печат
Жителите на комуната Християния получиха полуавтономен статут. Тя се намира в центъра на датската столица Копенхаген. Комуната ще носи името „Свободен град Християния“.

Историята на Християния започва през 70-те години на миналия век. Тогава група хипита се заселват незаконно в изоставени военни казарми в центъра на Копенхаген.

Една от най-значимите личности в историята на селището е Якоб Лудвигсен, издавал анархически вестник, в който обявил провъзгласяване на свободния град.

В началото всички смятали, че това е временно убежище за аутсайдери. Но след многобройните опити на полицията да изгони обитателите на Християния със сила, проблемът се превръща в политически и попада в дневния ред на Парламента.

Едно от първите споразумения между жителите и властта е, че хората ще си стопанисват селището, но то официално ще бъде обявено със статут на „социален експеримент“.

Това положение трае до 1975 г., когато се взима решение в срок до 1 април 1976 г. територията да бъде освободена, но на тази дата нищо не се случва.

Конфликтът между държавата и града се задълбочава, когато в Християния се появяват наркотици. Полицията е безмилостна и използва всеки удобен момент за нападение.

Правителството обаче знае, че ако премахне градчето, хората в него ще останат без дом и работа.

След 40 години перипетии за жителите на Свободния град най-накрая се постига споразумение.

Християния има всички елементи на съвременна градска инфраструктура – детски градини, театър, заведения, магазини, работилници, бръснарници, редакция на местния вестник. Свободният град се простира на площ от 35 хектара и там живеят около 1000 души. Постоянна работа имат 42 на сто от населението. Те заделят вноски в бюджета на комуната в размер на 320 долара.

Важен елемент в самоуправлението на Християния е, че жителите ѝ взимат решения в хоризонтална и сговорчива структура, подкрепяна и укрепвана от всички. Този начин е разумен и удобен за всяка група от хора, които имат идея за развитие на комуната. Те трябва да го изложат и да потърсят подкрепа от общността за реализацията на проекта си. След това групата е отговорна пред всички как използва, управлява и поддържа проекта.

Консенсусната демокрация е дълъг и труден процес, понякога може да бъде изтощителен, особено когато всички имат право да участват в дискусиите. Много често решението на даден проблем е пълно с конфликти. Затова е невъзможно да се постигне споразумение в една или няколко срещи. Има случаи, в които някои решения протичат с месеци или дори години.

Решения, които са прокарани насила, не се зачитат и следователно нямат никаква стойност. Това, че всеки може да участва в дискусиите, понякога ги прави хаотични, но то има и положителен ефект, тъй като дава на общността простор за действие и предотвратява социалното маргинализиране, характерно за останалата част на датското общество.

Свободният град е разделен на 14 района. Някои имат 10 жители, а по-големите имат повече от 80. Всеки район има събрание, на което се решават кварталните проблеми – развитието на площите и жилищната политика, обновяването на сгради, поддържането на нови проекти, одобряването на нови жители и решаването на проблеми между съседите. Ако на районните срещи не може да се реши даден проблем, той може да бъде предаден на Срещата на общността. Тя е върховният орган на Християния. Там се дискутират въпросите и проблемите, които засягат цялата територия на комуната. На Срещата на общността могат да присъстват всички жители. Те могат да дават своята преценка, като участват активно и проследяват решенията, които се взимат.

Икономиката е също изцяло в ръцете на хората от Християния. Всичко се решава на икономическата среща. Тя се нарича още и „обща кутия“. В срещата участват всички институции, които са пряко свързани. Главните касиери, районните касиери и хората, кандидатстващи за заеми от общата кутия, трябва да присъстват задължително. Срещата се провежда веднъж месечно. Всички райони излъчват касиери, които се обединяват в Среща на районните касиери. Тя се провежда веднъж месечно. На срещата присъства и представител от Икономическата група, която се грижи за ежедневната работа на общите финанси и за плащането на тока и водата пред копенхагенската енергетика. Групата се състои от трима главни касиери. Бюджетът на комуната се решава на Бюджетната среща на общността.

На територията на Християния има над 80 сдружения. Те биват подкрепяни и вдъхновявани от Срещата на сдруженията. На нея се дискутират проблеми по отношение на ежедневните процеси, потребителските права, правата на хората и плащането на „общата кутия“. Срещата на сдруженията е под опеката на икономическата среща. На нея всички сдружения изпращат собствен представител и касиер от икономическата група.

С устройствения план на Свободния град се занимава строителна среща. На нея се дискутират и оценяват строителните проекти, които са започнати или са във фаза на планиране. Срещите се провеждат веднъж месечно.

Християния поддържа връзка с правителството на Дания и местните държавни структури. За целта има контактна група. Тя има мандат да се справя с конфликтите между комуната и държавата.

Според жителите на комуната Свободният град не е утопично селище, а истинска алтернатива на репресивния държавен апарат. •

Инферно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *