Трима младежи срещу системата

печат

impiragesВ началото на 21-ви век шведите Готфрид, Фредрик и Петер създават интернет сайта The Pirate Bay („Пиратският залив“). „Заливът“ е т. нар. „торент тракер“, сайт за споделяне на файлове. Бързо се превръща в най-големия в света от този тип, тъй като позволява на всеки да качи каквото пожелае и да го споделя. Информацията за хората, качващи торенти, е кодирана и не може да стане достояние на властите, a сървърите се намират в Стокхолм.

По тази причина много скоро в „залива“ се появяват и филми – холивудски продукции, касови заглавия, които според законодателството на САЩ не могат да бъдат споделяни публично. Реакцията не закъснява. През 2008 г. филмовите студии Warner Brothers, Columbia Pictures, 20th Century Fox и Metro-Goldwyn-Mayer завеждат дело срещу тримата „пирати“.

Пледират за глоба в размер на 13 млн. щатски долара и затвор за Петер, Готфрид и Фредрик.

Обвиняем е и Карл Люндстрьом, визиран като спонсор и сподвижник на сайта.

Фредрик и Готфрид отговарят, че за тях това е изцяло техническо предизвикателство, а дейността им не нарушава шведските закони. Петер защитава тезата,че демокрацията е свобода на словото и споделянето. Агитира за промяна на статуквото, поддържано от големите корпорации. Според него маститите мултимилиардери още живеят в отминала епоха и тепърва трябва да открият електричеството.

В хода на делото шведският съд се опитва да подложи на кръстосан разпит обвиняемите. Най-силният му коз е въпросът: защо никой от тримата не е взел под внимание стотиците заплашителни писма, които ежедневно им изпращат корпоративните централи на филмовите студии от САЩ? Фредрик отговаря, че това за него най-обикновен „спам“ – нежелана поща. Готфрид им изпраща отговори, че не може да отговаря за нещо, което някой от милионите потребители на The Pirate Bay е качил и решил да сподели. Ежедневните заплахи продължават, накрая търпението му се изчерпва и започва да отговаря с писмо с текст: „Законите на САЩ не важат в Швеция. Моля, начукайте си го!“

Обаче се оказва, че законите на САЩ важат и в Швеция. Съдията по делото Томас Нордстрьом е член на „Асоциация за защита на авторски права“. Въпреки възраженията от страна на обвиняемите съдът не намира това за нарушение и заявява, че конфликт на интереси няма.

Фредрик е осъден на 10 месеца затвор, Петер – на 8 месеца. Готфрид е признат за виновен за хакерство. Карл Люндстрьом е осъден на 4 месеца лишаване от свобода. Финансовите загуби на Холивуд са оценени на 6,6 млн. щатски долара. Всички интернет доставчици, които осигуряват трафик на „залива“, са заплашени с глоби в размер на стотици хиляди щатски долари.

В момента Петер е в Швеция и очаква да излежи присъдата си. Все още се надява на закона да го защити и търси защита от Европейския парламент в Брюксел. Фредрик емигрира в Лаос и е издирван от Интерпол. Готфрид е открит в Камбоджа от местните власти, екстрадиран е обратно в Швеция и поставен под арест.

Историята на тримата е разказана във филма „Пиратският залив – далеч от клавиатурата“. Интересно да се види още „кухнята“ на торент тракера – помещенията със сървърите, които поемат трафика и опитите за легализиране на интернет „пиратството“ с участието на Пиратската партия в парламентарните избори. Споменава се и връзката на „Пиратския залив“ с „Уикилийкс“ и Джулиан Асанж. •

Слона

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *