Урановата Голгота на работническата класа

В Бухово комунистическата власт обрече на сигурна смърт хиляди синове на уж така скъпата на сърцата им „работническа класа“,

Всеки политически строй, всяка власт има своите отличителни характеристики. Ако трябва да опиша с две думи съветския комунизъм, захлупил България в продължение на 45 години, те ще бъдат лъжа и лицемерие. Не толкова насилие и жестокост, привични за всяка тоталитарна власт, а именно лъжата и лицемерието бяха чумата на онзи строй, от чиито метастази не можем да се отървем и до днес.

Една от фундаменталните, глобални лъжи на съветския комунизъм беше, че властта е в ръцете на работническата класа, т. нар. „диктатура на пролетариата“ – преходът към безкласовия „реален комунизъм“, когато трудът се освобождава от оковите на капитала и заема доминираща позиция в обществото.

Подхващам темата, понеже си имам и повод, и причина. Поводът е поредната първомайска демонстрация на клептократите, бивши комунисти, сега представящи се за реформирани социалисти и преки наследници на гащниците, наложили съветската „диктатура на пролетариата“ в България. С традиционното за партията си лицемерие, отгледаният в дантелените пелени на Политбюро Станишев и резидентът на руската енергийна мафия Румен Овчаров демонстрираха „умилителна загриженост“ за съдбините и тегобите на трудовите хора по време на криза. Омерзение е най-близко до онова, което изпитах, гледайки репортажите по телeвизията.

Причината е историята на покойния ми дядо, който изкара трудовия си стаж в печално (не)известните мини „Бухово“. В Бухово комунистическата власт обрече на сигурна смърт хиляди синове на уж така скъпата на сърцата им „работническа класа“, която трябваше да добива уран за съветските бомби и атомни централи. Дейността на ДСО „Редки метали“, под чиято шапка се развива уранодобивът в България, е строго секретна. Такава си остана до закриването на дружеството в зората на демокрацията. В самото начало разработването на находищата е поверено на каторжници, докарани от Сибир, по-късно се включват и българи, „неблагонадеждни“, мобилизирани в редовете на трудови войски.

Ето какво си спомня една от жертвите, Христо Кънчев, в статията си „Аз бях в Българския Чернобил“:

„За обслужване на мина Бухово имаше щаб в с. Яна. През 1952, когато попаднах там, в мината влизаха рудниците „Бухово“, „Борче“, „Сеславци“, „Девети септември“ и филиали в Стара планина, в Родопите над Наречен и др. Всеки рудник имаше разклонени галерии, които образуваха гигантска паяжина с площ от хиляди квадратни километри, в които кипеше денонощен труд. Една огромна подземна промишленост.

В урановите рудници се работеше на три смени. Често войниците миньори попадаха на богати жили или гърнета с находища уран концентрат. Рудата се товареше на ръка и камиони, покрити с брезент и неподлежащи на проверка, я караха към пристанищата. Оттам – с кораби към СССР. След като бе построен мостът при Русе, се използваха и двата пътя. Много влакови композиции тръгнаха нататък. Нали СССР трябваше да прави хиляди атомни бомби.

Службата в Трудови войски беше 3 години. Предостатъчно време за смъртоносното заразяване. Сигурно днес съм единственият жив свидетел на робския труд. Ние нямахме защитни облекла. В рудника имаше само войници, офицери, много руски минни инженери и „технически“ лица от КГБ, чието единствено занимание беше да ни следят. Цивилните миньори са дошли много по-късно. Рудник „Сеславци“ обхващаше огромен район с ширина от 2 до 8 км и дължина до 40 км. Всяка галерия имаше номер и два изхода – единият до лагера, а вторият, наричан БИС, бе далеч с километри. Живеехме във военен лагер в бараки. Там имаше и тухлени сгради за администрацията, ремонтни бази, стругарски работилници, матричари, автомонтьори. Спомагателните работници бяха 800 души, а войниците миньори – повече от 1500. Работеше се зверски, по стахановски и работата не спираше дори за секунда. Работехме на три смени, непрекъснато. На забоя четири компресорни пистолета буреха (пробиваха) дупки в скалата. Вдигаше се невероятен шум, видимост почти нямаше, гъст слой прах покриваше всичко. Тогава нямаше мокро пробиване. Вдишваш само прах. Работехме, опрени ребро до ребро, пистолетът тресе цялото тяло, а всеки допълнително тресе съседа си. Отзад, на два-три метра зад пробивчиците, стоят с резервни пистолети други четирима, готови, ако се счупи бургия или компресор, в същата секунда да започнат работа. След като дупките са готови, слага се експлозив и след взрива веднага започва товарене. Бързо, по-бързо. Неописуема бързина. Зверска, жестока работа, навсякъде прах и само прах. Ако някоя вагонетка скъса маркуч, тича дежурният шлосер и трябва веднага да съедини двете парчета. Вагонетките летят непрекъснато и изкарват рудата. Ако бяхме обикновени миньори, неминуемо щяхме да хванем силикозна болест. Но прахта е примесена с радиоактивни частици, които влизат в дробовете и облъчват до края на дните.

Така е до средата на 50-те, когато е създадено „Редки метали“, тогава в мината постъпват и такива като дядо – момчета, търсещи прехрана за семействата си. Работят на равна нога с каторжниците, само дето им се заплаща. Защитно облекло – никакво, обикновени дочени дрехи. На всичкото отгоре им ги давали да се перат у дома! Какво по-ясно доказателство, че работниците не са имали представа за огромния риск, на който подлагат себе си и семействата си. Пенсионираха ги на 50 години, живееха рядко повече от 4-5 години след това. Дядо доживя до достолепната за професията си възраст от 67 години, благодарение на жилавия си ген и спорта, който не изостави до последните си дни. И все пак левкемията го покоси. Излишно е да споменавам, че никой никога не е пое отговорност и не се поинтересува за съдбата на тези уранови заточеници. Никой не отпусна и една стотинка допълнително за лечението на тези хора, макар с цената на здравето и живота си да бяха добили суровина за милиарди долари.

Всъщност не! Суровината бяха те – човеците, пълзящи из галериите, а уранът беше вторичен продукт. В „страната на работническата класа“ работниците бяха просто суровина, първично средство за добиване на ядрена мощ.

Лъжци и лицемери, ние помним!

Николай Павлов

В Бухово комунистическата власт обрече на сигурна смърт хиляди синове на уж така скъпата на сърцата им „работническа класа“,
print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *