В подкрепа на Вио.Ме

печат
Във времена на икономическа криза и строги икономии, стотици гръцки предприятия бяха принудени да затворят врати. Диктатът на Тройката, с подкрепата на правителството, създаде хронична безработица, от която пострада най-вече трудовата част на обществото.
През 2011 година, изоставени от своя работодател, работниците от Вио.Ме стават поредната жертва на неолибералния фашизъм, но не прекланят глави. Пред заплаха да бъдат оставени без работа, те поемат по пътя на самоорганизацията. Фабриката е окупирана и превърната в първото колективно предприятие в Гърция.
През 2013 година, след трудни борби, работниците започват да произвеждат отново, като залагат на екологично чистото производство. В духа на работническо самоуправление и взимане на решения чрез пряка демокрация, те започват процес, който носи спомена за испанската социална революция. Всички във фабриката получават поравно, кооперативът е организиран хоризонтално, а работата е колективна. Вио.Ме, заедно с други работнически кооперативи по целия свят, доказват, че освобождението на работниците е само и единствено в собствените им ръце. Тяхната непримиримост и упоритост са вдъхновение за трудещите се в борбата им за по-добър живот.
Днес, Вио.Ме е изправена пред най-тежкото си изпитание. Старите собственици завеждат дело срещу фабриката, което започва да се гледа на 23 март. Целта им е да си я възвърнат, както и земята около нея. Работниците заявяват, ще се борят до последно, по всякакъв начин.
Днес, повече от всякога, Вио.Ме има нужда от подкрепа. Трябва да ни бъде ясно, че държавата и капиталът ще се опитват да унищожат всеки опит за самоорганизация и самоуправление на трудещите се. Трябва да ги спрем!
Солидарност с работниците от Вио.Ме!
Не на държавата и капитала!
Да на самоуправлението!
С другарски поздрав,
Федерация на анархистите в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *