Вадете документи, ще ви лекуваме!

печат

Те нямат за цел лечение, а единствено по-здрав чатал на врата на гражданите

Министерството на здравепогазването е гейзер от невероятни идеи за опазването на нацията от болести и други инфекциозни злини, например корупцията около и в т. нар. Здравна каса. Няма да ни стигне вестникът само да изредим приумиците на челния прогресивен реформатор от посоченото ведомство. Затова коментираме само последния бисер от дългия накит предишни – с опасението, че герданът „перли“ ще се проточи във времето, като за мнозина настоящи и скоробъдещи пациенти ще изиграе ролята на примка за бесене.
Бляскавата идея е идентификация в болница, лекарски кабинет и аптека чрез пръстов отпечатък. С усилие преглъщаме напиращите заяждания по този отделен щрих на свръхценното хрумване на прогресивните реформатори, защото не то е важното. Основното меню не се изчерпва с тази черешка, доста червива, увенчала поднасяната на редовите граждани торта от изпражнения. Главното е, че се планира единна система за лични данни на поданиците на държавата. Всякакви данни, за каквито се сетите – данъчни задължения, здравни и пенсионни осигуровки, административни и криминални нарушения, активност в интернет ресурси, интереси, работа, образование, кадри от охранителни видеокамери – наистина какво ли не.
Тази база данни, фактически персонално досие за всеки гражданин, ще бъде държавна собственост. Държавата ще се разпорежда както намери за добре с всички сведения – от банкови сметки до интимни подробности. Подобна информационна сила не е имала и Държавна сигурност от царуването на БКП, да не говорим за предишните служби, вилнели по тези земи.
Всеки ще може да бъде манипулиран, омаскарен, заплашван или подкупван, баламосван, оставян без друг изход, освен изгодния за администраторите на базата данни. Най-лошото от антиутопиите в литературата не е на път да се сбъдне, то се сбъдва – след като доносниците и надзирателите от миналото и настоящето са получили добра защита от разобличаване, а управляващата класа – достатъчно средства, за да си позволи да остане извън системата на тотален – било и „с кадифени ръкавици“ – контрол, понеже вече се е замогнала достатъчно, за да ползва услугите на частни медицински заведения.
Разбира се, като „тролим“ тази пресветла инициатива в епичната борба на правителството с корупцията, разхищенията и лошото управление на средства, това не значи, че сме за системата каквато е. Не вярваме също, че съществува нищожен промил вероятност тази мярка да „подобри“ положението в здравеопазването, от каквото имат нужда стотици хиляди сънародници, чийто живот буквално зависи от състоянието на въпросното здравеопазване. Не сме карикатурните представи на напомпаната с лъжи за нас масова публика, не „хейтваме“ всичко наред, та да се възцари „анархия“ така, както я представят нашите идейни противници и обикновени малоумници, дето ги мързи една статия от Уикипедия да отворят. Просто си даваме сметка, че този „важен етап от развитието на дяснолибералната реформа“ е по-лош дори от системата на здравеопазване преди 25 години, когато на власт беше държавният капитализъм на БКП. Според нас медицинските грижи се полагат всекиму според потребностите, независимо колко „ценен“ и „обществено значим“ го преценяват бюрократите с бели престилки, колко е платежоспособен и изобщо „достоен да бъде лекуван“. Ресурси при капитализма се пилеят за какви ли не глупости, но за здравето на народа се отпускат трохи. А от отпуснатите трохи се харчат за безумни проекти, които нямат за цел лечение и профилактика, а единствено по-здрав чатал на врата на гражданите – така че да нямат друг избор, освен лоялност към държавата. Иначе просто ще страдат и ще умират, когато тя реши, че са ненужен за бизнеса и политиката „материал“ или проблемен такъв, склонен към неподчинение и бунтове – все тая. Контролът чрез достъп до здравни услуги обаче е само част от общата система на поставяне на гражданите в зависимост от държавата. Тя ще се разраства, докато ѝ позволяваме.
Докато в един момент нищичко няма да зависи от нас. •

Шаркан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *