Зад решетките в Русия

печат

Дмитрий Бученков

Дмитрий Бученков е професор по политически науки и история, на 36 години, автор на няколко книги, посветени на историята на съвременния анархизъм в Русия. Той се присъединява към анархистката организация Автономно действие през 2002 г. в Нижни Новгород, а след това се премества в Москва през 2008 г. Организира улични протести и различни културни събития. Участва в създаването на клуба за вегетарианство и трезвеност Project V.

БученковДмитрий има планове да организира антифашистки и анархистки форум на тема „Самоуправление и безвластнически комунизъм“ в цяла Русия в началото на 2016 г. Арестът му съвпада с последните приготовления за тази инициатива.

Обвиненията срещу него са, че на 6 май 2012 г. е участвал в сблъсъците на площад Болотная в Москва в контекста на масовите протести в цяла Русия. На този ден Дмитрий се намира в Нижни Новгород. Обвинението е въздух под налягане, но това е обичаен прийом на полицията и съдебната система – скалъпване на подобни обвинения, за да се отърват от политически неудобните. Репресиите се засилват пред периода, белязан със 70% спад на приходите от петрол след повече от две години международни санкции срещу Русия. Недоволството се увеличава заради неизплатените заплати и необходимостта за много руснаци да работят на няколко места, за да оцеляват. Умножават се стачките и протестните митинги. На тях държавата отговаря с репресии, за да задуши всеки намек за съпротива.

Това не възпира антикапиталистически и прогресивни организации да организират поход в Москва на 1 май. Участниците изразиха своята солидарност с политическите затворници в Русия.

Солидарност с Бученков: www.facebook.com/freebuchenkov/ и vk.com/freebuchenkov.

За подкрепа на Бученков в затвора можете изпращате пари на Анархистки черен кръст – Москва, организация, която играе важна роля в подкрепата на анархисти и антифашисти в Русия:

PayPal на Анархистки черен кръст – Москва:
abc_msk@riseup.net


Елисавета ЦветковаЕлисавета Цветкова

На 31 май 2016 г., градският съд в Таганрог осъжда 31-годишната анархистка Елисавета Цветкова на една година принудителен труд за разпространение на брошури, критикуващи полицията. Тя трябва да плати и 6000 рубли за съдебни разноски. Цветкова е включена и в списъка с терористи, а банковите ѝ сметки са блокирани. В нейна защита се обявяват много активисти, а професор Елисавета Колтунова се явява в съда като доброволец в качеството на свидетел-експерт.


ГаскаровАлексей Гаскаров

Алексей е известен антифашист и анархист. Организатор и участник в много анархистки и леви конференции. Арестуван е на 3 август 2010 г. по случая Химки, след като административна сграда в Химки е атакувана на 28 юли 2010 г. по време на екологичен протест срещу обезлесяването на големи парчета от горския резерват, за да се изгради частна платена магистрала. Алексей е зверски пребит от полицията на 6 май 2012 г. на площад Болотная по време на протест срещу режима на Путин. На 28 април 2013 г. той е арестуван по обвинение за ръководене на група лица, активно участвали в безредиците на площад Болотная и за насилие срещу полицай. Много политически активисти смятат, че затварянето на Гаскаров е отмъщение от страна на политическата полиция, наречена „Център за борба с екстремизма“, за дългогодишната му политическа активност.

Сайт за подкрепа на Гаскаров: gaskarov.info


СутугаАлексей Сутуга

Добре известен антифашист и анархист от Автономно действие. Обвинен в нападение над националисти. Осъден на три години и един месец в трудов лагер. Сутуга е задържан през април 2014 г. в Москва от политическата полиция от „Центъра за борба с екстремизма“ след антифашистки концерт.


РомановИля Романов

На 6 август 2015 г. на заседание на окръжния военен съд в Москва е произнесена присъдата на Иля Романов, анархист от Нижни Новгород – 10 години в затвор със строг режим. Съдът пренебрегва всички аргументи, представени от защитата. В последствие присъдата е намалена на 9 години в затвор със строг режим. Романов е обвинен в участие в радиопредаване, призоваващо към тероризъм (според властите) – Радио РКАС „Либертер“, както и за участие в интернет блогове на анархистка тематика. Към обвинението е добавен и „терористичен акт“ заради опита му да събори опасно дърво в парка на Нижни Новгород с фишеци.

 

Никола Петканов
Без лого

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *