Задължително гласуване

печат

Когато правата станат задължения, права не остават

На 28 март до сградата на Народното събрание се проведе поредният протест под надслов „Не на задължителното гласуване“, организиран от мрежа „Бъди промяната“ и част от серия от протестни действия срещу „опита за реставрация на авторитарното статукво от преди 1989-та година, когато изборната активност беше 99% и всички се редяха на урните, за да легитимират партийната диктатура“.

Едновременно се проведе и протест на Българско либертарианско общество под надслов „Вот без хомот“. Един от организаторите се беше заключил с белезници за урна, като символ на предстоящите законови промени.

След края на протеста активисти от „Бъди промяната“ блокираха пешеходната пътека до университета с голям транспарант „Не на задължителния вот“. Стигна се и до намеса на полиция, което не попречи на участниците да блокират „зебрата“ отново.

Според организаторите от „Бъди промяната“ със санкциите, които се предвиждат, управляващите правят пореден опит в посока криминализация на бедността, тъй като „хората с относително благосъстояние биха могли да си позволят абсурда да си купят правото да не избират политически представител и да запазят некриминалния си статус, като си платят глобата за неучастие“.

На фона на задълбочаващата се криза на представителната демокрация – спад на избирателната активност и недоверие в партиите, в трите власти – задължителното гласуване е импотентен опит за принудителна гражданска активност.

Организаторите виждат алтернатива единствено в „развитието на капацитета за пряко гражданско участие и реално демократична самоорганизация на обществото отдолу-нагоре, с прекратяване на доминацията на политическото представителство чрез конституционно превръщане на пряката демокрация в презумпция, а на представителната демокрация – във второстепенен, а не задължителен избор“.

Затова и посланието им е „НЕ на задължителното гласуване, ДА на пряката демокрация като презумпция!“

Karikatura_4-2_fmt

Първите демонстрации на недоволство срещу опитите за въвеждане на задължително гласуване се проведоха в София и Варна на 21 март, под формата на флашмоб. В София събитието беше организирано от мрежа „Бъди промяната“, а във Варна – от Автономен работнически синдикат.

Трябва да припомним, че на 10 март 2016 година депутатите приеха на първо четене промени в Изборния кодекс със 121 гласа „за“, 27 „против“ и 21 „въздържал се“, които предвиждат въвеждане на задължително гласуване. Предложението идва от парламентарната група на „Патриотичния фронт“, като в него са включени санкции – глоба от 50 лв. за негласувалите и лишаване от социални помощи в срок от 3 месеца.

Кореспондент на СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *