Чомски

Предаване за свободата на живо: http://era.a-bg.net/

Чомски

Мнениеот madd » 21 Ное 2009 00:38

Едва ли има хора във форума, които да не са запознати кой е Ноам Чомски.
Все пак пускам тази тема, защото ми е интересно какво е мнението на хората за една нетолкова популярна личност в България, и доста известна на Запад. :)

Така, че надявам се ще се завърже дискусия :)

P.S. - Темата е пусната тук поради липса на литературен раздел.
madd
Начинаещ

Re:Чомски

Мнениеот zearendil » 22 Ное 2009 13:17

Чомски едва ли може да се впише само в литературния раздел. За мен това е човек, който дълбоко уважавам, не на последно място защото рядко казва дума, която да не си тежи на мястото
Аватар
zearendil
ФАБ
ФАБ

Re: Re:Чомски

Мнениеот mortician96 » 27 Апр 2010 17:55

zearendil написа:Чомски едва ли може да се впише само в литературния раздел. За мен това е човек, който дълбоко уважавам, не на последно място защото рядко казва дума, която да не си тежи на мястото

Иии да тоя ,човек е голяма работа!Четох интервюс него в сп.Паралели,едно от малкото останали интелигентни и стойностни списания в наши дни! :)
Аватар
mortician96
Напреднал

Re: Чомски

Мнениеот wezelinme » 29 Апр 2010 01:30

Ролята на Чомски е по-скоро като лингвист и философ. Наистина един от най-влиятелните интелектуалци на запад. Вярва, че хуманната същност е кодирана в човешкия мозък и за това трябва да живеем като равни. Участва в различни философски дебати, тук може да гледа един с Мишел Фуко: http://www.youtube.com/watch?v=WveI_vgmPz8
Поздрави,
Веселин
wezelinme
Начинаещ

Мнениеот mortician96 » 06 Май 2010 18:03

Днес си харесах 2 негови книги-Необходимите илюзии и Провалени държави!Доколкото прочетох на гръбчетата на книжките,в 1-та става дума за демкратизирането на медиите др.области от заобществения живот в САЩ,а в другата за намесата на американците вуправлението на останалите държави. :)
Аватар
mortician96
Напреднал

Мнениеот zearendil » 06 Май 2010 19:32

Лошото с материалите на Чомски е че са за щатите все пак...
Аватар
zearendil
ФАБ
ФАБ

Мнениеот mortician96 » 09 Май 2010 20:48

Да така е! :)
Аватар
mortician96
Напреднал

Мнениеот mortician96 » 01 Авг 2010 20:43

В предпоследното списание Гео попаднах на статия за едно индианско племе -п....Е забравих му името.., в чийто език не съществуват подчинителни изречения.Странното ,е че тези хора нямат и понятие за абстракното и духовното.Те живеят в конкретиката на настоящето.Според Чомски у всеки език е заложено ползването на подчинителни изречения следователно това е характерно за всеки човешки индивид.Явлението се нарича ракурсия.
Може би тези хора поради ограничения контакт с чужденци нямат навика и желанието да се изказват чрез такива изречения.Другият лингвист споменат в статията е на мнение обратно на това на Ноам Чомски.Фамилията му е Гарет.Бил е последовател на Чомски.Но сега се е отрекъл.Нямах за цел да чета цялата статия и да навлизам в детайлите.Просто липса на време да я прочета обстойно и да изляза с горе долу по компетентен и задълбочен коментар.Но в общи линии тва е нишката.
Това ,което ми направи впечатление е ,е пишещия статията се изкава ,за Чомски едвали не като за някакъв тип,който не е готов на компромиси и се е дистанцирал от света ,което не е вярно според мен. "стар социалист....със плетен половер ревностно пазещ.... ".Това си го спомням по памет.Абе не ми хареса описанието.Явно пищещия не му е фен,но почувствах и някаква симпатия към Чомски.По мое мнение на журналиста не му се е понравило постоянството на Чомски ,с което той анализира,изказва се-т.е с малки стъпки по пътя към голямата цел,както и влиянието върху хората ,което има той.Трудно е да се говори по материали на Чомски.Всичко е казано ясно ,последователно ,подчинено едно на друго.Единственото което ни остава е да го кажем с по прости думи,за да може неговата мисъл да достигне до всички. :)
Аватар
mortician96
Напреднал

Мнениеот read » 02 Авг 2010 11:13

Чомски анализира преди всичко политическите явления в Щатите, като акцента му е върху външната политика, но също изследва и скритите механизми за контрол въху съзнанието ( mind control). Мен ме впечатлява постоянството ,с което пише по определена гама от проблеми по различен начин. Във всяка статия има нов нюанс. Все пак той е и отличен лингвист и това е и разумно обяснение за методическия му подход. Като го четеш или слушаш, оставаш с впечатлението че подхода му е чисто анархистки, но все още има привързаност към традиционните американски ' ценности"
read
Начинаещ

Мнениеот mortician96 » 02 Авг 2010 14:03

Усетила съм я тая работа :)
Аватар
mortician96
Напреднал

Назад към Е(волюция) Р(еволюция) А(нархия)