В предпоследното списание Гео попаднах на статия за едно индианско племе -п....Е забравих му името.., в чийто език не съществуват подчинителни изречения.Странното ,е че тези хора нямат и понятие за абстракното и духовното.Те живеят в конкретиката на настоящето.Според Чомски у всеки език е заложено ползването на подчинителни изречения следователно това е характерно за всеки човешки индивид.Явлението се нарича ракурсия.
Може би тези хора поради ограничения контакт с чужденци нямат навика и желанието да се изказват чрез такива изречения.Другият лингвист споменат в статията е на мнение обратно на това на Ноам Чомски.Фамилията му е Гарет.Бил е последовател на Чомски.Но сега се е отрекъл.Нямах за цел да чета цялата статия и да навлизам в детайлите.Просто липса на време да я прочета обстойно и да изляза с горе долу по компетентен и задълбочен коментар.Но в общи линии тва е нишката.
Това ,което ми направи впечатление е ,е пишещия статията се изкава ,за Чомски едвали не като за някакъв тип,който не е готов на компромиси и се е дистанцирал от света ,което не е вярно според мен. "стар социалист....със плетен половер ревностно пазещ.... ".Това си го спомням по памет.Абе не ми хареса описанието.Явно пищещия не му е фен,но почувствах и някаква симпатия към Чомски.По мое мнение на журналиста не му се е понравило постоянството на Чомски ,с което той анализира,изказва се-т.е с малки стъпки по пътя към голямата цел,както и влиянието върху хората ,което има той.Трудно е да се говори по материали на Чомски.Всичко е казано ясно ,последователно ,подчинено едно на друго.Единственото което ни остава е да го кажем с по прости думи,за да може неговата мисъл да достигне до всички.