Писмо на Мила Гео Милева до д-р Константин Кантарев, 1944г.

печат
Писмо на Мила Гео Милева до пловдивския анархист д-р Константин Кантарев , за отношенията между Гео Милев и Георги Шейтанов, архив на Федерацията на анархистите.

scan10018

 

scan10019

 

scan10020

scan10021

 

30. Х – 1944, София

Уважаеми г-н Кантарев,

С удоволствие отговарям на писмото ви, макар, че засега поне, далеч не мога да задоволя напълно интереса Ви относно дружбата на нашите скъпи покойници Гео и Георги.

Не се познават от ученици, а в началото на 1924 год., мисля, че Николай Хрелков доведе Шейтанов у дома ( ще проверя това, когато ида в Г – Баня при него, дето той продължава да се лекува ).

Още при първите посещения на Ш. у дома, Гео остана очарован от него; и аз самата чувствах, че той излъчва някакво обаяние, на което никой не може да устои и самият Гео силно се поддаде на него. Сварвах ги много пъти да беседват, да правят тълкувание на Ленина, или да анализират литературни творби. Аз лично съм разговаряла с Ш. на театрални теми, постановки и пр.

Конкретно не мога да си спомня отделни разговори и затова ви предавам общото си впечатление от контакта на двамата незабравими приятели. Вие сте прав: Гео клонеше вече към анархизма и за мене беше ясно, че това става под Шейтаново влияние.

Спомням си Ш. и на весели приятелски вечери у нас, на които са присъствали и Хр. Ясенов и Ник. Хрелков. В такива часове, той ни е разказвал няколко пъти за организираните си бягства от затворите.

Кореспонденция не притежавам останала между двамата, защото Ш. изобщо се обаждаше чрез трети лица с по две думи да ни уведоми де се намира ( обикновено биваше в Г. Оряховица ). Разбира се, през всичкото време е идвал у нас като нелегален.

Действително, „с любов и увлечение” Ви предавам и тези оскъдни за сега сведения относно отношенията между двамата, защото, прав сте и в това, че и аз ценях много Г.Ш. като една изключителна личност, която блестеше с всестранна ерудиция и подчиняваща всеки дошъл в допир с него. Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив. Ще се постарая, когато имам възможност, да събера повече материал около неговата личност и за отношенията между двамата от други техни приятели и ще Ви пиша пак.

Засега Ви изпращам две книги и още един „Септември” с мой автограф; по – късно ще Ви изпратя и други издания. Скоро ще издам: „Кръщение с огън и дух” ( революционна антология, съставена от Гео ), „Сборник Пламък” , „Възпоменателен сборник” и др.

Те са актуални, естествено ще Ви ги изпратя като подарък, както и тези изпращам, за хубавите чувства, които имате към двама големи борци. Ще ми бъде приятно и лично да се запозная с вас.

Поздравявам Ви сърдечно: М.Г. Милева

Подобни публикации

Мисъл и воля, година I (1930), бр. 1 – 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *