Битовата престъпност – наболял проблем?

печат
Вече забравихме времената, когато не заключвахме вратите на домовете си. Битовата престъпност е заплаха за всеки, който има нещо спестено у дома си. Запустели населени места са подложени на системно ограбване. Пазителите на реда гледат настрани, когато трябва да се намесят.

В „Блогът на Мавракис“ се опитваме да дефинираме и разберем проблема. Скоро ще посочим и решение за него.

(5) коментара

 • Активист

  Една от най-силните теми за анархисткото движение! Организаторите заслужават адмирации че се захващат с тази тема. Защото само анархистката социална позиция може да доведе до корена на този проблем и след това до решаването му.
  Надявам се че никой не се съмнява в директната връзка на битовата престъпност с мизерията в която хората живеят. Мизерията има две измерения. Материално и социално. И в двете направления естаблишмента ни е докарал до ниво на оскотяване. Материално ни остави без покрив, без храна и пари за лекарства. Социално ни лиши от приятели, другари, познати и ни постави пред екрана от който 24 часа се леят лайна убеждавайки ни че това е живота и че само ние сме си виновни ако не го постигнем.
  Напоследък учените доказаха че наркоманията, насилието, кражбата нямат генетичен корен както медията на естаблишмента се опитва да ни убеди а социален. Експериментите доказват с животни и после с хора че ако имаме добра социална среда ние хората нямаме нужда да се дрогираме и напиваме и да издевателстваме един над друг. Ние имаме и лоши черти и прекрасни но кое ще преобладава зависи от средата в която сме поставени. И това е всичко към което усилията на анархиста са насочени. Както Златко се изрази в едно интервю на Мавракис „целта ни с комунистите е една и съща. Разликата е че ние не искаме да променяме характера на обществото с диктатура а да изградим характери и общество в което хората да се чувстват свободни и се грижат за добруването на това общество“. Иакокоестаблишмента не може да намери място в нашето общество – шибай ги. И ако техните кучета полицаи продължават да ни третират като статистика – шибаи ги. И ако медията продължава да ни внушава че битовата престъпност е наш проблем – шибаи ги!
  Надявам се че ако в тази рубрика сме открили истинските причини за битовата престъпност то в следващата ще имаме и решението на проблема.

 • Активист

  Преди един час аз написах един коментар тука но сега не го виждам.
  Ще съм благодарен ако модератора ми каже дали моят материал е неподходящ за този портал.
  В този коментар аз изразих мнението че водешводещият и интервюираният пропуснаха да адресират истинската причина за битовата престъпност и се плъзнаха по предложеният от „социалните инжинери“ модел.
  Завърших с надеждата че в следващото подготвяно излъчване Нашите хора ще следват нашият модел. И ако естаблишмента не иска да се впише в него, ние можем без тях те не могат без нас. И ако полицията продължава да ни счита за статистика, ние можем без тях, те не могат без нас. И ако централната медия продължава да ни обяснява че ние сме виновни за битовата престъпност и за оскотяването до което сме докарани, ние можем безбях те не могат без нас.
  В предишният кометкоментар аз изложих доводите си по-обстойно и остро.
  Надявам се да чуя модератора ако моят език недопустим за тази страница.
  Тука искам да изразя още едно мнение относно интервюто.
  Аз имам познати анархисти които са Индийци, Кюрди, Цигани, Евреи….
  Някои от тях са толкова талантливи и прозорливи че аз мога само да слушам.
  В този смисъл не можах да повярвам на ушите си като чух за негативните генетични заложби на циганите.
  Та точно това е което естаблишмента иска. Да се озибим един срещу друг, да сме стреснати, наежени и отчуждени. В НАШЕТО общество има еднакво място за всички. Ние да посочим циганите за виновни за битовата престъпносте е като да играем на чуждо хоро.
  Такава идея води до расизъм. Ние сме перфектни и всички недостатъци в нашето перфектно общество се дължат на другите.
  Такава мисъл в нашето общество е особено опасна защото всякакви фашистки и болшевишки организации ползват и най-малката възможност да се присламчат.

 • Причината да се забавят коментарите е, че, също като другите хора, модераторите трябва да спят 🙂

  Доста коментари събрах покрай това предаване. За съжаление, почти всички негативни. Изглежда не успяхме да изложим добре тезата си. Щом се е стигнало до това някой да чуе за „за негативните генетични заложби на циганите“, значи определено не сме се справили добре.

  По същество предавнаето беше посветено на дефинирането на проблема „битова престъпност“ и изясняването му. От решенията засегнахме само тези, които ни предлага Системата и не успяхме да стигнем до нашето решение. Не говорихме и за причините за проблема, защото решението ни е тясно свързано с тях и ги бях оставил за края.

  Оправдава ни това, че не сме професионалисти и тепърва се учим. Но то не би било оправдание, ако спрем дотук. Затова, живот и здраве, тепърва ще говорим още по темата.

 • Едно конкретно оправдание. Когато представям подобни „наболели“ теми, често се опитвам да представя нещата „през очите“ на масовият човек. Т.е. да говоря така, че той да ме разбере. Затова понякога използвам твърдения, които са в главите на хората, с намерение да ги оборя по-нататък. Може някъде в потока на разговора да пропусна оборването, но това е несъзнателна грешка.

 • Ето затова аз принадлежа на тази група!
  Няма го този елемент: „това е така защото аз съм казал че е така“
  Аз правя грешки непрекъснато. Ние хората сме създадени да правим грешки и да ги корегираме. Само робот не прави грешки.
  Това е в което естаблишмента се опитва да ни моделира донякъде успешно; че ние заслужаваме мизерията си защото правим грешки.
  Няма да мине! Не при нас!
  Факта че водещите на предаването са се заели с такава сериозна тема е повод за кураж. С нетърпение чакам следващата част и искам да предложа да продължим тази тема докато стигнем до ясна идея, какво ние можем да правим сега за да помогнем на нашите хора в беда. Защото и потърпевшите и причинителите са от нашата среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.