Вавилония – фестивал в Атина

печат

Вавилония – фестивал в Атина29 – 31 мaй 2009 г.

В Атина 4-ият балкански фестивал на анархистка книга беше част от по-големия B-fest, посветен на годишнината на вестник „Вавилония” и беше обявен като „Антиавторитарен фестивал”.

Събитието беше много мащабно – основната част беше дискусии и презентации, като по-голямата част от гостите бяха от колектива на Z magazine/американското антиавторитарно и антиглобалистко списание/, които си партнират с екипа на „Вавилония”. По-голямата част от гостите бяха такива известни имена като авторът на идеята за „Икономика на участието” Майкъл Албърт, италианският ветеран-автономист Бифо, сръбският анархистки историк и активист Андрей Грубачич, английският анархист и антифашист Мартин Лукс/двамата с Грубачич участваха и на фестивала в Солун/ , както и някои други.

 

Имаше и видеовръзка с Ноам Чомски, както и много и различни презентации, като например тази на филма на Елен Шатален „Нестор Махно – един селянин от Украйна”, преведен на гръцки от наш другар от Солун. Вечерите бяха изпълнени с много концерти и партита на които свириха повече или по-малко известни гръцки групи в различни направления, като естествено протестната музика беше основен компонент. Голямата рок-сцена беше с размерите на истниски музикален фестивал/целият фестивал се проведе на територията на Факултета по изкуства, който се намира в един от кварталите на Атина и преди да стане учебно заведение е бил фабрика/. Паралелно си вървеше и панаирът на на анархистките книги и публикации – имаше адски много гръцка литаратура, а българската литартура се радваше на огромен интерес, въпреки езиковата бариера/един гръцки издател дори взе голямо количество издания на ФАБ с твърдението, че ще намери преводач от български/. Стотици хора – млади и стари – посетиха фестивала за трите дни и вечери, което се отчита като голям успех от организаторите от екипа на вестник „Вавилония” и другарите от Антиавторитарно движение.

Снимки и видео от „Вавилония фест” в Атина може да видите тук:

http://babyloniafest.blogspot.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *