За образование!

печат

За образование!На 11 Май от 15:00 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски” ще се проведе протест под надслов „ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ДА НИ ИЗЛЪЖАТ ОТНОВО?!“ От 20:00 часа на същото място ще се изгради „огнен меч“, организиран от студенти и преподаватели във ФМИ на СУ.

За пръв път от много време българската студентска общност се събуди и реши да се изправи срещу произвола на управляващите без участието на бъдещите политици.

На фона на недоволството във Франция и последвалите бунтове в Гърция, инициативата на нашите студенти е малко закъсняла, но много на място. Образованието у нас е държавно, частните университети са легални и функциониращи, всеки може да учи там и реално няма никаква причина държавата да унищожава държавните такива. Това решение се дължи на програмата на ЕК, която защитава „либерализиране на пазара на знанието“, което де-факто значи, че знанието ще бъде достъпно само за тези, които могат да си платят за него. На фона на досегашния принцип на работа на университетите „влизат най-добрите“, това се изразява в заместване на „най-добрите“ с „най-богатите“.

На практика готвената реформа представлява създаването на допълнителна администрация към държавните в момента университети и оставянето на тази администрация без реален обществен надзор. Тези действия биха довели до растеж на и без това сериозната в момента корупция в тези среди и по-конкретно, до повишаване на таксите за обучение в пъти. Като краен резултат, базата, създадена от нашия народ за поддържане и развиване на образование, ще бъде използвана от една клика бандити да обучава друга клика бандити, а масата от народа просто няма да може да участва в този „пазар“. Реалната алтернатива, самоуправлението на университетите чрез самите студенти и преподаватели, а не чрез изкуствени институции наложени „отгоре“, не се поставя на дневен ред.

Знанието, трупано, систематизирано и развивано с векове от човечеството не бива да е обект на „пазарни“ отношения, а трябва да бъде достъпно за всеки един човек. Държавната собственост върху университетите беше отражение на тази парадигма, макар и в криво огледало. Приватизирането на знанието предоставя още едно средство за закрепване управляващите класи по върховете на властта. Истинската алтернатива при настоящото положение, която да запазва правото за достъп до знанието на обикновените хора, е пряк контрол над университетите от страна студентите, преподавателите и, в крайна сметка, пряк контрол от страна на самото общество, а не от представители назначавани по усмотрение на властта.

Фалшивите институции предвидени в проектозакона за реформи във висшето образование само прикриват приватизацията зад подобни думи и осигуряват контрол на една шепа хора над ресурсите на висшето образование в България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *