Календар за 2019

печат

Календарът за 2019 година е посветен на 100-годишнината от създаването на ФАКБ – Федерация на анархо-комунистите в България.

ФАКБ е създадена през юни 1919г. От ветерани на анархисткото движение и млади дейци, преминали през отказа от военна служба и нелегалството . За няколко години Федерацията се превръща в сериозен политически фактор, а въоръжената съпротива и четническата дейност в годините 1923-1925, а и до по-късно , са дело предимно на българските анархисти. Многократно атакувано, движението понася сериозен удар след 1944г., и на практика Федерацията продължава да съществува само като отделни прояви на нейни членове.

След 1990 оцелелите членове на ФАКБ основават днешната Федерация на анархистите в България.

Научете повече за дейците на анархистическото движение в България от календара:

4 коментара

 • анархист

  Би било страхотно ако напишете тук или във вестника по нещо за всеки човек с портрет в календара. Другарски поздрави!

  • Би било още по-страхотно, ако някой ни помогне с това :). Данни могат да се намерят в издаваните вече книги.

 • Галерида Райкова

  Христо Колев – големия е мой вуйчо. Маже би за това реагирам така остро за текста, който излиза за него и снимката му в календара – няма почти нищо конкретно, а само, че името му е едно и също с човек чията памет се почита.
  Уточнявам, че снимката в календара е негова, на Христо Колев – големия. През 2006 г. Арт издат-5отпечата книга за него „Христо Колев ГОЛЕМИЯ спомени за израстването“. Неговите дати са 22.04.1911 – 12.12.1995.

  • Сега видях, че другарите са направили грешка, и са сложили препратка към статия за „малкия“ Христо Колев. Редактирах текста и сложих препратка към спомените му. Благодарим за забележката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *