Позиция на ФАБ по отношение на авторското право

печат

Авторското право е пряко следствие от неестественото право на собственост върху обществените блага, което е неморално и вредно за човечеството. Неговите корени са в борбата на създателите на информация срещу корпорациите, които я разпространяват и в борбата на властта за налагане на ограничения върху свободното разпространение на информация, тоест, в класовите противоречия, типични за нашето общество. От правото на писателя, който не е искал вестниците да препечатват на поразия творенията му не е останало почти нищо.

Днес от неговият образ се ползват същите тези вестници, които не ни позволяват да четем същият този разказ, ако не сме платили именно на тях. В днешния си вид, авторското право всячески обслужва тези, които желаят да възпират и контролират прогреса на обществото в името на собствените си интереси. Законите са написани, за да пазят информационните гиганти като Майкрософт от жилата на обикновените хора като нас, които правят програмите с отворен код. Практически, те по никакъв начин не облагодетелстват обикновените българи, които създават инфромация, било то в процеса на професионалната си дейност, било в процеса на създаване на „свободна“ информация. Всяка информация, създадена на работното място остава по закон собственост на работодателя. Никоя информация, създадена под свободен лиценз, не се нуждае да я пазят мутри с качулки. Ние считаме, че понятието за авторско право, в смисъла на изключително право на използване на дадена информация, трябва да изчезне, заедно с всяко изключително право върху благата, полагащи се на всеки един от нас. На тяхно място предлагаме свободата да живеем достойно, да работим за обществото и да споделяме информация като свободни хора. 

Като първа стъпка към постигането на тези цели, ФАБ настоява пред управляващите:

 

  • Обект на авторското право да бъдат само произведения, изрично посочени като такива от автора им.
  • Авторското право и сродните му права да не подлежат на препродажба под никаква форма.
  • Авторското право да се закриля за не-повече от 10 години след създаването на произведението.
  • Всяко разпространение на обект на авторско право, извършено без цел на лично облагодетелстване, да не бъде преследвано от закона.
  • Да се стегнат юздите на престъпните органи, отчитащи дейност пред Големия Брат, без да се съобразяват дори със законите, написани под неговата диктовка.

       

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *