Честване и поход в памет на Христо Несторов

печат
На 22 март 2008г. ФАБ отбеляза годишнината от убийството на Христо Несторов  с честване пред паметната плоча в родното му село Габарево и с поход от Павел Баня до местноста Манастирище,  където се е водило сражението между малкия отряд на Несторов и многобройния противник.

Пред плочата в Габарево се събраха анархисти от Карлово, Казанлък, Гоце Делчев и София ,бяха поднесени венци и цветя. Кратко слово произнесе Христо Велинов в което освен за Христо Несторов, припомни и за карловската група от анархисти-горяни, начело с Христо Чолаков, която е най-дълго просъществувалата  бойна група бореща се с болшевишаката диктатура, близо 3 години и е разгромена на 18 януари през същата 1954г. След това групата на ФАБ пристигна в Павел Баня  и се отправи в поход към мястото на битката. Местността Манастирище е наречена така на малък манастир построен още през 18 век, днес представляващ руина. Но по стените му още стоят многобройни дупки от куршуми, говорещи за това което се е случило там преди 54 години.
На 24 март 1954 в околностите на Павел Баня, анархистите Христо Несторов, Милю Иванов, Дончо Караиванов и Емилия Караиванова влизат в бой със стотици милиционери и войници. Милю Иванов е тежко ранен и заловен жив, Дончо и Емилия Караиванови успяват да се промъкнат през двете блокади и в крайна сметка да успеят да емигрират. Милю Иванов е осъден на смърт и убит в края на 1954г. Държи се много достойно пред съда.
Христо Несторов загива в сражението, като още не е изяснено как и къде точно е станало това, но се говори, че вече тежко ранен, се е престорил на убит и в момента когато няколко от противниците са се приближили до него е взривил ръчна граната с което ги е отнесъл със себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *