26 март 1923 – 86 години по-късно

печат
На 26 март 2009г, в град Ямбол, Федерацията на анархистите в България, проведе дискусия с обществеността под надслов „Убийство в глухата провинция“. Поводът беше погромът извършен над анархистите в Ямбол, преди 86 години, взел 32 жертви.

Присъстваха млади и стари анархисти от Ямбол и страната, както и жители на Ямбол, които проявявиха интерес към анархизма и историята на града си. Срещата се състоя в читалище „Пробуда“ в квартал Каргон, стария работнически квартал на Ямбол и родно място на повечето от убитите през 1923г, ямболски анархисти. Събитието е част от поредица прояви, готвени от ФАБ и свързани със запознаването на ямболската общественост с факта, че живеят в град наричан навремето „анархистическата столица на България“ и конкретно с трагичните събития от 1923г.

Надяваме се, през тази година да станем свидетели и на поставянето на паметната плоча на жертвите на „Ямболските събития“. Разговорът премина в дух на съпричастност с жертвите и интерес към техния идеал – анархизма. Бяха обсъдени в исторически контекст политическата ситуация довеле до касапницата в Ямбол през 1923г, деветоюнския преврат от същата година, Септемврийското въстание и репресиите след него, въоръжената борба срещу правителството на Александър Цанков и др. Отделно, специално внимание беше отделено на личността, революционната дейност и литературното наследство на Георги Шейтанов. Постепенно разговорът премина към по-актуалните проблеми и събития и адекватните действия за справяне с днешните проблеми. Общо беше мнението, че макар и да не е толкова тежко както преди 86 години, и в наши дни животът не е песен, а може по-иначе… Начините да променим нещата, са предмет на бъдещи дискусии.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *