Балкански панаир на анархистката литература в София

печат

Балкански панаир на анархистката литература в СофияНа 31 май и 1 юни в София беше проведен третият Балкански панаир на анархистката литература. Домакин на мероприятието беше Федерацията на анархистите в България, като имаше участници и гости от Македония, Гърция, Сърбия, Франция, Великобритания, Канада и Австралия.

Фестивалът е възможност за хората да се запознаят с балканските анархистки идеи, периодични издания и книги. Всяка година, той се провежда в различна страна, което подпомага координацията между анархистите н Балканите.

За първи път събитието е проведено през 2003 г. в Любляна. Две години по-късно фестивалът се състои в Загреб, където местните анархисти продължават ежегодно да организират анархистки фестивал на книгата.  През 2006-2007 г. поради студентските вълнения, панаирът не можа да се проведе в Белград.
Добрата традиция на ФАБ в книгоиздаването (над 50 заглавия в областта на теорията, практиката, историята, поезията и биографията), както и богатата история на анархизма в България, определиха София като мястото, където да се проведе международната среща.

По време на изложението се проведоха дискусии за анархистките борби на Балканите, като се отдели специално внимание на борбите на нашите другари в Румъния и Турция, които са подложени на сериозен натиск от страна на полицията.
Обсъдиха се бъдещи общи балкански акции, които ще се проведят до края на годината.

Следващата спирка на фестивала ще бъде Солун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *