Грък превърнал в роби български работници

печат

Невероятно експлоатиране на български работници беше разкрито в района на Агио Спиридона, област Пиерия, пише гръцкият вестник “Та неа”.
Тютюнопроизводител е задължил шестима български граждани да работят по 16,5 часа на ден, давайки им надница от едва 1,66 евро, пише изданието. Арестувани са двама членове на канала – един грък и един българин. Издирва се и трети замесен, съобщава изданието.
Тютюнопроизводителят е прехвърлил чужденците от България, за да работят като сезонни работници с обещание, че ще получават по 10 евро на ден, което е нормална надница. Малко преди българо-гръцката граница пътните документи на българите са били взети с обяснението, че организаторите на пътуването ще се погрижат за преминаването на границата. След пристигането в Гърция българите са били настанени в бивша конюшня и на следващия ден са закарани в тютюневите плантации. Работили са от 4:30 ч сутринта до 22 ч. Собственикът им е давал на всички 10 евро, което се пада по 1,66 евро на всеки без да се погрижи за подслона им.
Въпреки протеста от страна на българите, гръцкият работодател е обяснил, че това са парите, които ще вземат. Гъркът ги е заплашил, че ако не продължат да работят, ще трябва да платят 600 евро за да вземат паспортите си. Българите останали на плантацията, докато не били открити по полицията.
В момента те са настанени в център на неправителствена организация, докато бъдат върнати в родината си. Изданието прави аналогия с разкрития преди време случай, при който българка е трябвало да внесе в Агротики банк сумата от 600 евро, за да може брат й, който работил на тютюнева плантация, да бъде освободен.

А казват, че робството било изчезнало. Изчезнало е, ама за „бизнесмените“, не за работниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.