Барби не е виновна

печат

Компанията Mattel обявява доброволно изтегляне и замяна на аксесоари от 5 вида играчки-мебели и играчки- животни, разпространявани в България. В България се изтеглят играчки от общо 70 комплекта. „Национални ДИСТРИБУТОРИ“ ЕООД обяви днес доброволно изтегляне и замяна от българския пазар на 4 вида играчки-животни и 1 вид играчки-мебели, които се продават под марката Barbie®.

Дотук работата е ясна. Някой (всъщност фирма Mattel) минава толкова евтино, че да рискува да натрови някой друг с олово. От фирмата обявиха, че сами са хванали гафа си, но не обясниха след като е така, как играчките са пуснати в продажба в последствие.
По-интересното е, обаче, как обясняват случката. Комплектите, подлежащи на изтегляне от пазара, са произведени от компанията Holder Plastic Company (Holder), подизпълнител на Mattel, Inc., който от своя страна е възложил боядисването на миниатюрните играчки-животни и играчки-мебели на свои подизпълнители – Dong Lian Fa (DLF) и Yip Sing (YS). Китайските фирми DLF и YS са използвали несертифицирана боя. Значи кой е виновен, лошите китайци, които като нищо също са собственост на „чуждите инвеститори“ и които използвали несертифицирана боя. За гафа на Mattel веднага биха ни извадили оправдания – търсят евтиното, защото борят конкуренцията, хранят служителите (при такива компании е обидно да ги наричаме работници) и работят за акционерите. А че китайските фирми реално работят в условията на много по-голяма конкуренция, че хранят много повече „служители“ и че също трябва да работят за акционерите, не е важно. Важното е, че не може Barbie® да е лоша.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *