Генералната стачка в Гърция

печат

Държавните и общински служители в Гърция излязоха на общонационална стаяка срещу планираните реформи в пенсионната система на страната, генерална стачка блокирала изцяло транспорта и затворила всички публични учреждения.

Работническите синдикати съобщават, че в 24 часовата генерална стачка са участвали милиони хора, а в Атина и Солун демонстрациите са били огромни. Гръцкото правителство смята да гласува крайно против речив закон, който който ще елиминира всички условия за пенсиониране, които е имало преди това.
В центъра на Атина полицията е използвала сълзотворен газ срещу анархистични групи хвърлящи камъни и молотовки. Анархистите също така направиха барикади с горящи контейнери и автомобили, счуепни витрини и стъкла на банки, преди да се разпръснат, казва полицията. В северната част на Солун протестиращите са подпалили банкови сгради и банкомати. Синдикатите описват стачката – третата по рода си от няколко месеца насам – като най-големият до сега протест срещу плановете за пенсионната реформа.

 


Последва вълна от спиране на работата от работници в различни сектори:

* продължаваща вече две седмици стачка на сметосъбирачите, несъбраният боклук се разлага на улиците
* протестни действия на работниците от промишлеността причини сътресения на цялата гръцка икономика
* започнала във вторник стачка на публичния транспорт причини хаос в трафика в столицата Атина.

Стачката от 19 март парализира железопътния и автобусния транспорт в цяла Гърция и остави корабите на пристанищата. Много вътрешни и международни полети бяха отменени, тъй като служителите от въздушния транспорт също се включиха в стачката. Училищата, учрежденията и банките бяха затворени за целия ден. „Участието в стачката е пълно. Говорим за милиони,“ казва Спирос Папаспирос пред Ройтерс. Той оглавява Синдиката на държавните служители (АДЕДИ). Синдикатите също така казват, че тези протести са най-големите публични събирания на хора в Гърция от демократичните реформи през 1974.

Повече информация на Индимедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *