Гръцки анархист убит от полицията в Атина

печат

АлексисНяколко гръцки града са арена на сблъсъци, след като в Атина служители на полицията застреляха младеж на 16 години.

Инцидентът е станал в атинския квартал Екзархия, където често има напрежение между полиция и анархисти. Стрелбата е станала, след като патрулна кола е навлезнала в квартала и група младежи са тръгнали срещу нея. Двамата полицаи са открили огън при който е убит 16 годишния анархист Александрос Григоропулос.
След като новината за инцидента беше разпространена, хиляди младежи подпалиха десетки коли и изпочупиха прозорците на магазини, банки, полицейски управления.

В знак на солидарност хиляди младежи започнаха улични сблъсъци с полицията и в Солун, Комотини, Янина и Крит.

Двамата полицаи бяха арестувани и в момента тече разследване, а вътрешният министър Прокопис Павлопулос обяви в изявление, че „правителството изразява огромното си съжаление за случилото се“ и подава оставка, която не е приета от премиера Костас Караманлис.

Това обаче не успокои обстановката и в Атина полицията се наложи да разпръсне със сълзотворен газ тълпа от стотици младежи, които хвърляха камъни и коктейли молотов по служителите на реда.

По данни на властите поне 34 души са ранени в сблъсъците между анархисти и полиция.

Според кореспондента на ВВС в Атина полицията изглежда безсилна да се справи със ситуацията.

В Солун над 1000 души излязоха на протест пред две полицейски управления и хвърляха коктейли Молотов по тях, а намиращи се наблизо банки бяха разбити.

Напомняме, че от свалянето на режима на военната хунта, от 70те години има негласно правило, че полиция не влиза в квартал Екзархия в Атина.
Също така през 1985 година, 15-годишният анархист Михалис Калтезас бе убит от полицай, което отприщи насилие между анархисти и полицията в същия квартал на Атина в продължение на години.

Подобни публикации

1 май, Истанбул

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *