Защо убиха Алексис?

печат
На 6 декември (Никулден) група младежи се събират в едно кафе в кв. Ексархия, за да отпразнуват именния ден на приятел.
Три – четири деца на възраст от 15 – 16 години превъзбудени от празничното настроение, при срещата си с патрулната кола започват да се държат предизвикателно. Наричат полиците с различни нецензурни думи и правят такива движения.

Тогава единият от полицаите хвърля осветяваща граната, която след възпламеняването, предизвиква вниманието на техни приятели и други посетители в близкото заведение. Така бързо се събира група от 25 – 30 младежа, които започват за хвърлят по полицейската кола бутилки с вода. Неизвестно защо двамата полицаи решат да паркират колата в близката пресечка и приближават групата младежи пеша. Предизвикателството на младежите изкарва извън контрол единия полицай и той вади служебния си пистолет и стреля два пъти. Единия изстрел бил фатален. Прострелва в гърдите 15-годишния Алексис Григорополус, след което децата се уплашват и побягват, а до смъртоносно ранения остават негов приятел и една случайно минаваща от там жена. Те се обаждат на бърза помощ и младежът бил откаран в болницата „Евангелизмос”, където потвърждават смъртта му. В болницата медицинските служители намират в дрехите му телефон и са обаждат на номера на майка му. Съобщават й, че синът и е пострадал и в е тяхната болница, но за всеки случай да не идва сама. Не след дълго двора на болницата се изпълва от деца – приятели на убитото дете, доста по-късно идват служители от отдел престъпност.
Само за броени минути новината за умишленото убийство на младежа се разпространява чрез мобилни телефони и Интернет и сблъсъците с полицията продължават и до този момент.
Двамата полицаи отначало твърдяха, че били нападнати от голяма група младежи, които хвърляли срещу тях бомби „молотов”, но тази версия бързо се опроверга, чрез видео, направено от балкона на близка до събитието сграда. Видеото бе показано по телевизионните канали още същата вечер и от него ясно личи, че от страна на децата не е имало застрашаващи живота на полицаите нападения, дори се виждат движещи се леки автомобили.
След като се разбра истината цялата гръцка общественост е настроена остро срещу произвола на служителите на обществения ред в страната. Дори и потърпевшите бизнесмени и търговци оневиняват вандалщината. Пред телевизията председателят на сдружението на гръцките търговци каза: „Щетите се възстановяват, но животът – не”. Повечето от тях обвиняват цялата система, политическа, социална, културна. Казват, че всичко е свързано и че днешните деца са жертва на това общество, което сякаш не ги желае.

Диляна Байрактарова – в. „Български глас”, Атина


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *