Извън картата

печат

Десетки хиляди палестинскоарабски бедуини, естествените обитатели на пустинята Негев, живеят в колиби и бараки, или „непознати селища“ в южен Израел. Пренебрегната от държавата територия и различна градоустройствена политика практически са направили невъзможно за бедуините играждането на легални селища и домове.

И така бедуините са се оказват изолирани от самата държава и нейното развитие. 

Днес държавата Израел притежава 93% от израелската земя. В Негева бедуините са около 25% от населението на тази южна част на Израел. Но притежават само около 2% от нейната земя. Така че развитието на бедуинските селища би следвало да е задължение на държавата.

 

Благодарение на това изследване на „Хюман райтс уоч“, за всеки става ясно едно. А то е, че политиката на държавата Израел е отявлено расистка и дискриминационна, щом изолира собствените си граждани, родени с „вината“ да бъдат представители на различен народ. И ето, че след два дена (8-ми май) Израел чества своята 60-годишнина. Копирано от чичо Сам, „рожденият ден“ на държавата Израел се нарича „Ден на  независимостта“. Кой от кого днес е независим и кой от кого – зависим, това никой не знае и никой не ти обяснява.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.