Който не печели, не трябва да яде

печат

Кой работи в света е ясно. На стоките по магазините масово пише Made in China. Кой обаче яде?
Годишният доклад на ФАО (Организацията за прехрана и земеделие на ООН) прогнозира, че цената на телешкото и свинското месо ще скочи с 20% до 2017 г., житото – с над 60 на сто, а растителните масла – с 80%.

Между 2005 и 2007 г. световните цени на житото, царевицата и маслодайните растения са се удвоили. И макар ФАО да прогнозира, че цените ще паднат, този спад ще бъде много по-бавен от предишните. Един от авторите на доклада заявява: „Много сме загрижени за най-бедните и очакваме броят на недохранените хора да нараства“.

Освен ключовите фактори като климатични условия, търсене и предлагане, както и цените на енергията, вина за променливите цени на основните търговски продукти имат и спекулантите.
Според ФАО бумът на потребление принуждава някои от хората в развиващия се свят да харчат повече от половината си приходи за храна. Най-засегнати са страните, в които консумираната храна е предимно вносна. В развиващите се страни покачването на цените на храните предизвика протести, бунтове и паническо пазаруване. По-рано този месец ФАО изчисли, че един трилион долара са били похарчени през 2008 г. за внос на храна. Това е покачване с около 26% от миналата година.

Значи именно развиващите се икономики, тези, които работят, стоят практически недохранени. Кои ядат тогава? Пак според ООН в индустриално развитите държави живеят около 15% от жителите на планетата. От десетилетие в десетилетие разривът на доходите между най-богатите и най-бедните държави в света се увеличава. През 1820 г. разривът се оценява на три към едно, през 1913 г. 11 към едно, през 1950 г. 35 към едно, през 1973 г. 44 към едно, през 1992 г. – 72 към едно, през 2002 г. – 75 към едно. Въпросните 15% от световното население консумират 86% от стоките и услугите, произведени в света. Значи ядат точно тези, които не работят. Защото са съумели да накарат другите да работят за тях. И в международен мащаб важи основния принцип на капитализма – който не печели, не трябва да яде.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *