Напрежението расте

печат

Тези дни Косово обяви независимост. Заедно с ислямския фундаментализъм, в територията се навдигнаха и чисто шовинистични вълни. След като големите борци срещу тероризма ЕС и САЩ подкрепиха отцепването ръководено от класическата терористична организация АОК, на мирът в областта не струва и обезценен долар.

Над 10 000 кюрди участваха днес в демонстрация в Страсбург с искане за освобождаване на бившия  лидер на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан. Ръководителите на демострацията се обявиха за „започване на процес на диалог и примирие“ между Анкара и кюрдските организации, в който Евросъюза може да играе посредническа роля.

Главното мюфтийство в София осъмна със заплашителни надписи. Върху наскоро реставрираната сграда на мюфтийството ул. „Братя Миладинови“ № 27. от двете страни на входа са били написани обидните и вулгарни изрази „Турци умрете“.
От мюфтийството посочиха, че нямат предположение кой би могъл да е авторът или инициаторът на обругаването, но казаха, че очакват видеокамерите на фирмата, поела охраната на сградата, да изяснят случая. Това е първият случай по отношение на сградата в София, но има системно такива случаи в провинцията. Като примери бяха посочени градовете в Плевен, Момчилград, Русе, Шумен. Има случаи на оскверняване и на джамии.

Междувременно в Дания изникна ново напрежение, след решението на няколко датски вестника отново да публикуват карикатури на Мохамед. Няколко нощи подред по улиците на Копенхаген има размирици, като последната нощ са изгорени повече от 30 автомобила. Вълненията са предимно в квартали, населени преди всичко с емигранти от мюсюлмански произход. Младежите подпалват автомобили и контейнери за отпадъци, разбиват витрините на магазините и телефонните кабини.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *