Новини за ядрената опасност

печат

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е разпоредил да се направи пълна инвентаризация на ядрения арсенал. Заповедта идва след като стана ясно, че през 2006 година САЩ е изпратила по погрешка взриватели за ядрени ракети в Тайван. Ядрената пратка е доставена вместо акумулатори за хеликоптери.

Грешката постави Пентагонът в изключително неудобно положение.
Известно е, че взривателите за ядрените бойни глави са изпратени от база на ВВС в Уайоминг. Тайван съобщил за грешната доставка и я върнал, но заради недоразумения в администрацията цяла седмица не е осъзнато значението на инцидента. След това Пентагонът в нарочно съобщение подчерта, че в Тайван не са изпращани никакви ядрени материали.
Това далеч не е първата сериозна грешка на американските ядрени сили за последните месеци. През август месец бомбардировач B-52 прелетя над няколко щата с крилати ракети, на които също по погрешка бяха прикрепени ядрени заряди. Преди няколко години американски бомбандировач изпусна учебна ядрена бомба в САЩ, която впоследствие се оказа съвсме истинска. Шест от седемте защити на въпросната бомба не сработиха.
Според собствените анализатори на Пентагона, ядреното оръжие в останалите страни е поставено в условията на много по-голяма несигурност от американското. Въпростъ е, защо тези оръжия още съществуват?!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *