Нов парламент или ново общество в Гърция?

печат

Гръцката досега управляваща партия „Нова демокрация“ спечели предсрочните парламентарни избори, които сама поиска, с около 40% от подадените бюлетини.

Най-голямата опозиционна партия ПАСОК спечели няколко процента по-малко. На трето място излиза Комунистическата партия (ККЕ), а на четвърто Коалицията на левите и прогресивни сили. Като пета политическа сила в парламента влизат националистите от ЛАОС.
На пръв поглед и управляващите са същите, и опозицията е същата. Но на втори забелязваме радикализиране на обществото в Гърция. От една страна влизат комунистически и крайно леви партии. От друга – откровено националистически формации. Явно гърците търсят решение на проблемите си извън досегашния модел на лявата и дясната на едни и същи крадец. От друга страна избирателната активност падна на най-ниското равнище (около 70%) от Втората световна война насам. Това е показателно за мнението на гърците за самата политическа система.
Случващото се в Гърция е част от процесите на радикализиране в цяла Европа. Политическата система на представителна демокрация се изчерпва и това добре се вижда от населението. Въпросът е какво трябва да я замести? И какво ще я замести? Отговорът зависи от нас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *