Отговорния редактор „Мейдан“ изпратен в затвор

печат
Отговорния редактор на анархисткия вестник „Мейдан“ бе осъден на година и три месеца затвор за публикации в подкрепа на кюрдската съпротива. Вестник „Мейдан“ се разпространява в 15 или 20 града. Има редакция и в град Амед, откъдето вестникът се разпространява по цялата територия на Кюрдистан. До този момент излиза само на турски език.

Ето писмото на другарите от Революционно анархистко действие:

Заглавната страница на „незаконния“ брой 30-ти на „Мейдан“

Главната прокуратура на Истанбул започна разследване във връзка със статиите „Държавата дойде от страх и избяга от страх“, „Забранено до второ нареждане“ и „Да пресъздадеш живота“ в брой 30 на нашия вестник, публикуван през декември 2015 под мотото „Забранявайки всичко“. Делото приключи след почти година разследвания.
Вчера (петък, 23 декември 2016 – б.пр.) съдът осъди отговорния редактор на вестника Хюсеин Дживан (на турски, Hüseyin Civan – б.пр.) на година и три месеца затвор по обвинение в „пропагандиране на методите на терористична организация, представляващи принуда, насилие и заплахи, чрез легитимиране и възхваляване или окуражяване на използването им“.
Както подчертахме в статиите, довели до присъдата, „Държавата няма да успее да овладее страстта и убеждението на хората в свободата“.
Като създатели на анархистки вестник знаем, че свободният живот, в който вярваме, може да бъде постигнат само чрез борба, и няма да спрем да пишем онова, което мислим, и да разпространяваме това, което пишем. Ще продължим да се съпротивляваме, действаме и пишем срещу потисничеството, преследванията, задържанията и арестите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *