Още пари за армията

печат

Разбира се, не става дума за българската армия, защото тя нито е армия, нито е българска. Думата е за армията на „свободния свят“.
Президентът на САЩ Джордж Буш днес ще внесе в Конгреса проект за федерален бюджет за 2009 година, който за пръв път в историята на страната ще надхвърли границата 3 трилиона долара, съобщи NBC с позоваване на официални представители на Белия дом.

Според вашингтонския Център за стратегически и бюджетни анализи, Буш е включил в бюджета рекордни текущи разходи на министерството на отбраната, които през 2009 г. ще възлязат на $515,4 млрд. (без разходите за войната в Ирак). По сравнение с настоящата година разходите на Пентагона ще бъдат увеличени с 36 млрд. долара или около 7%. Разходите за вътрешна сигурност ще бъдат увеличени с 11%.
За седемте си президентски години Джордж Буш рязко е увеличил военния бюджет на САЩ и през 2008 г. разходите на Пентагона (с отчитане на инфлацията) ще са с 30% по-високи по сравнение с 2000 г.
Представители на администрацията съобщиха по-рано, че освен текущите разходи на Пентагона, ще се поискат от Конгреса и още около 70 млрд. долара за операциите в Афганистан и Ирак. Като знаем, че само тази година разходите за войните бяха $200 млрд., можем да очакваме поисканата сума много скоро да се окаже недостатъчна и от Конгреса да се търсят още пари.
Официалните цифри в новия бюджет, поискан от Буш и последен за президентството му, ще бъдат обнародвани във Вашингтон около 16 часа българско време.
Проектобюджетът е изготвен върху 2200 страници. За пръв път той няма да се отпечатва в типография, а ще се разпространява между министерствата в електронна форма. От Белия дом са пресметнали, че по този начин са спасили 480 дървета.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *