Пазят мира с мечове

печат

Продължава тенденцията за въоръжаване в световен мащаб. Между 2001 и 2006 година разходите за въоръжаване са се увеличили с близо 30 % на почти 800 милиарда евро годишно. Разбира се, почти половината от разходите се падат на най-големите миротворци – САЩ и Великобритания.

Но все повече пари за въоръжаване изразходват също и страни, намиращи се на прага на индустриалното развитие – Китай, Индия, Индонезия, Пакистан, но също и Русия. България също не остава назад – съкращаваме военния си персонал до най-хладнокръвните и най-евтини наемници и същевременно харчим маса пари за „миротворчески“ мисии, които ни пазят от другия край на света.
Но поне не произвеждаме касетъчни бомби. Касетъчните боеприпаси са особено опасни за мирното население са, тъй като не винаги се взривяват при удар, а остават в състояние на готовност в продължение на много години.
В Дъблин се открива конференция, на която ще се обсъжда забраната на касетъчните бомби. Тази идея е подкрепена от повече от 100 държави в света. Няколкото страни, които преимуществено произвеждат такъв вид бомби, се противопоставят на подписването на такъв договор – сред тях са САЩ, Китай, Русия, Индия, Пакистан и Израел. Съответно техни представители не са изплатени на конференцията в Дъблин. Те, разбира се, са и загрижените за мира по света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *