Подкрепа за арестуваните в Санкт Петербург и Пенза!

печат
От Русия пристига информация за арестувани анархисти и антифашисти в няколко града. Към 29 януари 2018 поне двама души в Санкт Петербург и петима в Пенза са арестувани, докато много други са отчетени като свързани с разследването, разпитвани и домовете им – обискирани. Натискът и репресиите продължават.

Арестуваните са подведени под алинея 2 от член 205.4 от руския Наказателен Кодекс, за участие в терористична организация.

На 23 януари на път за летище Пулково, ФСБ арестува Виктор Филинков. За да бъде измъкнато свидетелство от него, той е бит и изтезаван с електрошок в гората. Белези от изтезанията са потвърдени от неговия адвокат и член на Комисията за обществен надзор (ОНК), който го е посетил в ареста. Филинков ще остане в ареста поне два месеца.

На 25 януари ФСБ нахлува в апартамента на Игор Шишкин. След нахлуването нито адвокатът му, нито членове на ОНК могат да открият Игор за повече от ден. На 27 януари Игор е доведен в съда с явни белези от побой. За следващите два месеца той също е в ареста. На журналистите е отказан достъп до изслушването в съда и в последствие двама от тях са арестувани.

Няколко свидетели също са изтезавани: Иля Капустин е бит и измъчван с електрошок, докато полицията иска от него да свидетелства, че познатите му се занимават с „нещо опасно“. Медицинските служби отчитат следи от използването на електрошоков пистолет върху него.

В Пенза арестите започват през октомври 2017. ФСБ арестува шест души, пет от които още са в ареста. Всички арестувани са брутално изтезавани.

Анархисткият черен кръст в Санкт Петербург събира пари в подкрепа на арестуваните. Само в следващите няколко месеца се очаква да бъдат платени на адвокати 3000 евро.

За повече информация: avtonom.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *