Свобода за белградските анархисти!

печат

Свобода за белградските анархистиНа сутринта на 3-ти септември сръбската полиция арестува четирима другари от „Anarhosindikalisticka inicijativa“ (ASI-IWA).

В четвъртък сутринта полицията опита да извърши два обиска в Белград. Опитаха се да влязат в апартамента на другаря Тадей Курепа без легално разрешително. Тадей отказа достъп и беше ‘помолен’ да дойде в районно управление, за да даде свидетелски показания. Но вместо това беше задържан.

Също така апартаментът на другаря Ратибор Тривунач обиск не можа да бъде осъществен, понеже Ратибор не беше у дома си. Полицията се свърза с него по телефона и му каза да дойде в полицията за разпит. Там и той бе задържан. Отношението към Иван Вулович беше още по проблематично. Иван не си беше в къщи, там беше само баща му. Без да се колебаят, полицаите задържаха бащата на Иван и го информираха, че ще го пуснат само при условие, че Иван отиде и се предаде в полицията…
През това време се потвърди, че и четвърти другар – Саня – също е задържан. Както и пети човек от Белград, който не е познат на ASI.

 

Арестите са във връзка с хвърлен коктейл Молотов по гръцкото посолство, който, твърди се, е хвърлен от анонимна група на име „Crni Ilija“, в солидарност с гръцкия анархист Тодорос Илиполос.

На 5 септември трибуналът промени обвинението от „създаване на обществена опасност“ към „международен тероризъм“. Това е много сериозно обвинение и може да означава, че ще лежат по 15 години в затвора. Дори и да беше вярно, че някой от тях е отговорен за тази акция, в което всички ние се съмняваме, не би трябвало да е възможно да следва такова обвинение. Отговорни за международен тероризъм са армиите управлявани от политиците – армията на САЩ, на Русия, на Израел, че дори и Сърбия (например за клането в Сребреница) или на България (за намесата и в Ирак и Афганистан).

„Анархо-синдикалистка инициатива“ излезе с декларация, в която се казва:

Използваме тази възможност, за да можем още веднъж да напомним на обществото, че тези методи на индивидуализирана политическа борба не са методите на анархо-синдикализма, точно обратното – ние обявяваме нашите политически дейности публично, чрез нашата дейност и се опитваме да привлечем масите към синдикалисткото движение и всички либертарни и прогресивни организации.

…Във време на широка обществена апатия, индивидите посягат към най-невероятни, понякога и само-унищожителни, действия, за да разчупят медийната блокадата и да изложат идеите си в центъра на вниманието – нека си припомним работниците, които отрязаха и изядоха собствените си пръсти например; злощастния, потиснат мъж, който заплаши, че ще взриви граната в сградата на Президентството в Сърбия – това е начин да се осветлят техните проблеми и да се видят от цялото общество.
Нека да не им позволяваме да ни убедят, че един символичен акт на солидарност, дори и когато е изразен неправилно, както и който и да било друг акт на бунт от страна на тези, които нямат права, трябва да се третира като антисоциален акт, като акт на тероризъм.

Присъединяваме се към призива на анархистите в Сърбия. Свобода за белградските анархисти!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *