Солидарност с Александър Колченко!

печат
В отговор на призива на другарите по света, публикуваме оскъдна информация за Александър Колченко. Още по-оскъдна е информацията за скорошните арести на анархисти в Чехия, Испания и други страни. Всички те имат нужда от нашата помощ. Но най-добрата помощ е обезоръжаването на властта – както по света, така и около нас.

Александър Колченко е анархист, общественик и антифашист от Крим, който бе задържан от руските власти. Заедно с други Кримски активисти, той бе отвлечен от ФСБ и задържан като политически затворник в затвора Лефортово в Москва. Обвинен е в „терористични действия“ и в „принадлежност към терористична група“.

Защо Александър е в затвора?

Александър, който е доказал своята антифашистка позиция през годините, е обвинен в принадлежност към „Десен сектор“, радикална украинска дясна организация, чиято роля в украинските събития е преувеличена от официалната руска пропаганда.
В днешна Русия всеки активист – ляв, анархист или либерал – може да бъде наклеветен в принадлежност или симпатия към „Десен сектор“. Това напомня на лова на несъществуващи „Троцкисти“ при Сталин и на лова на комунистически вещици при Мак Карти. Авторитарния и националистически режим на Путин, който използва в пропагандата си всичко, от религиозните предразсъдъци и теории на конспирацията, до явен расизъм, безсрамно краде „антифашистка“ реторика. И всеки, който разбунва духовете, е наричан „фашист“, дори ако стои в срещуположния край на политическия спектър.

Процесът срещу антифашиста Александър Колченко и гражданския активист и режисьор Олег Сенцов (следователите са ги сложили в една и съща „терористична“ група) е политически. Той цели да сплаши жителите на Крим и да предотврати всяка съпротива. Много хора бяха принудени да напуснат Крим, защото животът и свободата им бяха заплашени: адвокати, леви, студентски и синдикални активисти, анархисти, антифашисти и кримски татари, които станаха жертва на етническа дискриминация.

Пред каква заплаха е изправен Александър Колченко?

Александър е изправен през страшната присъда от 20 години затвор, за нереализирана „терористична атака“, в която не е замесен. Колченко и други украински политически затворници са задържани само с цел да бъде деморализирана опозицията чрез показни процеси. Тяхната свобода е пряко свързана със стабилността на режима на Путин – ако можем да разклатим увереността на Путин в своята безнаказаност, затворниците ще бъдат освободени. Няма надежда, че Колченко, Сенцов и други ще бъдат съдени според закона. Техният арест беше незаконен, обвиненията срещу тях са пресилени. Това не е грешка, режимът знае какво прави.

Как можете да помогнете на Александър Колченко?

Призоваваме международните леви и либертарни сили за помощ. Можете да организирате протест в солидарност, да пишете писма до Колченко, да изпраща дарения за адвокати и храна, да помогне на семейството му. Можете да ни изпратите имената си на fab@a-bg.org, за да ги включим в протестно писмо до властите или в солидарно писмо до затворника. Важно е също така да се разпространява информация за неговия случай. Преди всичко, ние трябва да се разграничи от всякакви сили, които поддържат агресивна експанзия на руския национализъм, дори и ако той се прикрива с „лява“ и „анти-империалистическа“ реторика. Режимът на Путин се справя добре и без нашето съчувствие, по-добре да го запазим за тези, които са се превърнали в негови жертви.

Кога да започнете?

Можете да го направите още сега, като ни помогнете да се разпространим този текст, като го преведете на други езици и го изпратите на свои приятели. Настоятелно препоръчваме да се организират демонстрации в подкрепа на Александър Колченко и другите политически затворници в Русия. Само силен натиск върху режима на Путин, протести по целия свят, ще направят възможно нашите другари да бъдат освободени. Ние изискваме незабавното им освобождаване и край на наказателното преследване срещу тях.

Връзка с група, подкрепяща Колченко

freekolchenko@gmail.com

Банкова сметка в евро за помощ

Банк получателя / Beneficiary bank: Alfa-Bank Moscow, Russia
SWIFT code: ALFARUMM
№ счёта получателя/Beneficiary account number: № 40817978004230006660 (евро)
Ф.И.О. получателя: / Beneficiary full name: MIRYASOVA OLGA ALEKSANDROVNA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.