Солидарност с "Милада"!

печат

Вчера, 30.06.09, един от последните скуоти в Чешката република беше изселен от полицията и частни охранители. Скуотът Милада съществува в Прага по повече от 10 години. От 1997, когато къщата беше окупирана, до сега, полицията се опитва да извърши евикция три пъти, но без успех.

Къщата е собственост на държавата и е под административния контрол на Интитута за образование и информация. От едно официално изявление стана ясно, че университетски студенти, отседнали в близост до скуота, многократно са подавали оплаквания заради шума и хигиената, което приключи с изготвянето на подписка против скуота. По време на евикцията имаше тълпа от около 2000 души, в подкрепа на скуота, сред тях имаше и студенти. Имаше леки сблъсъци между хората подкрепящи скуота и жандармеристите. Двама души бяха арестувани.

 

В общи линии евикцията беше доста брутална – полицията влезе и разруши къщата отвътре, изхвърлиха личните ни вещи, разбиха всички прозорци, пръскаха с газ в лицата на хората. Все пак двама души успяха да се барикадират и стояха с часове на покрива, а полицията през това време разби целия покрив. Хората отказваха да слязат дори и докато полицията ги дърпаше и буташе. Последните двама души останаха до 21 часа на покрива. Слязоха чак след като получиха официално изявление от политиците, че няма да се завеждат дела срещу скуотърите и че ще намерят алтернативна къща като компенсация за Милада. До момента официалният план е къщата да бъде унищожена или да бъде върната обратно на държавните институции, защото те смятат, че къщата е безполезна.

Късно през нощта окупаторите от Милада направиха изявление относно техния опит от евикцията. Стана ясно, че някои от назначените охранители са носели тениски Thor Steinar, което е популярна нацистка марка. Също така охранителите са обиждали хората от къщата наричайки ги „цигани“. Също така окупаторите от Милада споменават, че не очакват от политиците да си спазят обещанието и да им дадат нови автономни пространства. В момента има международен призив за солидарност. Първите демонстрации в Прага вече започнаха. Елате в Прага и помогнете, покажете солидарността си. Организирайте локални действия! Разпространявайте информацията навсякъде!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *