Стига толкова независимост

печат

Комисарят на Европейския съюз за външни отношения Бенита Фереро-Валднер заяви, че в Съюза нараства тревогата от евентуално признаване на независимостта на Абхазия от страна на Русия.

Коментирайки предстоящото в четвъртък разглеждане на въпроса за независимостта на Абхазия и Южна Осетия в руската Държавна дума, тя подчерта, че ЕС винаги е подкрепял и продължава да подкрепя териториалната цялост на Грузия.

През миналата седмица Русия прекрати икономическите си санкции спрямо самопровъзгласената република Абхазия, което предизвика възмущението на грузинските власти. Те обвиниха Москва в „поощряване на сепаратизма“.

Двете неконтролирани от Грузия автономни области Абхазия и Южна Осетия започнаха да търсят активно международно признаване на своя суверенитет, след като повечето държави – членки на ЕС и САЩ одобриха отделянето на Косово от Сърбия.

Лидерът на непризнатата република Абхазия Сергей Багапш също не изключва възможността тя да признае независимостта на Косово.

На първо място обаче отцепилата се от Грузия Абхазия, ще се обърне към Русия, ОНД и международната общност, за да докаже за пореден път собственото си право да бъде независима, отбеляза Багапш, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Явно европейците и ЕС и САЩ са се уморили от толкоз независимост, щом след като Косоварите се отцепиха от Сърбия, не оставят другите народности да се цепят – като се започне от лакотите в САЩ, мине се през  баските в Испания и се стигне до абхазците в Грузия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *