Събитията в Гърция навлизат в нова фаза

печат

След позатихването на бунтовете в Гърция (които, въпреки твърденията на казионните медии, всъщност продължават в Атина и много други градове), доста от анархистите и студентите пристъпват към конкретни действия за сформиране на алтернативни граждански структури, чужди на държавните.

В Атина са окупирани няколко кметства. На 15 декември 2008 сутринта беше окупирано кметството на район Сикес в Солун. Активистите на Антиавторитарно движение, както и други активисти и студенти заключиха вратата и не пускаха хората да влизат до вечерта (бяха говорили преди това обаче с кмета на този район, който е ляв социалист от ПАСОК). След известно пререкание с някои от служителите на кметството (с повечето нямаше пробелми) администрацията продължи да върши нормално своята работа, а анархистите разпънаха транспарант пред сградата на кметстовот с текст „Солидарност с всички арестувани по време на събитията през декември 2008!“. По мегафон те говориха, че съпротивата продължава, но призоваваха хората да додйдат в 19,00 вечерта за да направят свободно гражданско събрание и да обсъждат своите общи проблеми. Вечерта събранието се състоя – една от големите зали на кметството в район Сикес беше изпълнена с много хора, които над четири часа обсъждаха своите проблеми.  Други хора от други по-крайни квартали на града също дойдоха и  мислеха относно възможността да направят същото в своите районни кметства. По този начин Антиавторитарно движение, автономните студенти и други активисти искат да покажат на обикновените хора, че младите и старите, анархисти, студенти, работници и всички други граждани имат едни и същи или подобни проблеми и могат да ги дискутират заедно и решават извън бюрократичните структури на Държавата.

Беше замислена окупация и на сграда на библиотеката в Солун, която през 90-те години е била окупирана. Aнархистки социален център и е бил унищожен от полицията.  Разбрахме за окупацията на сграда/фабрика в Гърция, която е превърната в Свободна безвластническа работническа зона, където работници и безработни да могат да обсъждат своите тежки социални проблеми. Нямаме много информация за последното събитие, но повече може да прочетете на страницата на хърватските анархо-синдикалисти. За актуална информация отностно събитията в Гърция, можете да следите страницата на Индимедия – България.

Изразяваме нашата подкрепа и солидарност с действията на гръцките другари и другите обикновени хора там и им пожелаваме успех в изграждането на бездържавни граждански и работнически структури!

ФАБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *