Съобщение за събитията от 5 май в Атина

печат

Поради трагичната смърт на трима банкови служители по време на протестите на 5 май в Атина, нашите другари от Антиавторитарно Движение счетоха за нужно да излязат със съобщение, което публикуваме тук:

Изявление на Атинската асамблея на Антиавторитарно движение

По време на голямата стачка обществото спечели значителна победа, която беше подкопана от опитите да му бъде вменена вина за трагично събитие, която то не заслужава.

Огънят в банка „Марфин“ предостави „топлина“ на политическата и социална система, която вече предсмъртно „изстиваше“ в студената хватка на златото.

Трагичният инцидент не е част от атмосферата на народна ярост и от начина, по който тя беше изразена – от булевард „Александрас“ до площад „Синтагма“. Причината за него е нетолерантността на „специалистите по насилието“. Мантията на агресивния авангард падна и показа истинската роля на „бойната напаст“ – роля на хора извън и срещу обществото. Желанието, заповедите и себевъзприемането срещу обществото доведоха до смъртта на трима служители.

Ясно се видя, че такава теория и практика подкрепя и служи на интересите на шефовете и държавата. Подобно подлагане на силите на подтисничеството е дори по-ефективно, отколкото би могло да бъде формалното сътрудничество с шефовете и държавата. Огромното шествие на 200 000 души в центъра на Атина е отговорът към носещите насилие. Социалният гняв и начинът, по който ще бъде изразен той всеки път (окупации, сблъсъци и демонстрации) е избор на обществото, а не на самоназначили се спасители.

„Антиавторитарно движение“, според свето виждане за обществото и девиза „пряко социално действие – пряка демокрация“, събра хиляди хора в масивен, самоорганизиран и здрав блок, точно както другите структурни блокове на анархистите. Като органична част то взе участие в изразяването на много радикално социално навдигане, което демонстрира, че държавата не е легитимна в очите на хората.

Въпреки гаврата с мъртвите от страна режима, който се опита да разпространи лъжи за смъртта на тримата работници, техните колеги в „Марфин“ сами посочиха подстрекателите: „моите колеги бяха убити днес от злоба. Злобата на банката и г-н Вгенопулус лично, наредил всеки, който не остане на работа, да не идва на следващия ден.“ Извършителите са тези, които създадоха на работното място условия за превръщането му в крематориум на платените роби. Служителите загинали в огъня не могат да бъдат оплакани със сълзите на политическите лидери, а само от движението на народа.

ДИРЕКТНО ДЕЙСТВИЕ, ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ!

ПАМЕТ ЗА МЪРТВИТЕ РАБОТНИЦИ!

ВСИЧКИ НА УЛИЦИТЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *