Трябва да знаем повече

Департаментът по обществена информиране към ООН публикува списък, озаглавен „Десет теми, за които светът трябва да знае повече“. Противно на очакванията, темите не включват новите гърди на Азис и джипа на Стависки. Тази година в списъка на ООН са трите горещи точки – Афганистан, Судан и Уганда.

Военните конфликти прозират в още една точка от списъка- проблемът с войниците – момичета. Става въпрос за девойки, които насилствено се въвличат във военните конфликти или като участници във бойните действия, или като секс-робини.
В списъка с проблемите, попадат и две опасни болести. Това са маларията, която продължава да убива ежегодно повече от милион души по цялата планета. Другата болест това е птичият грип и опасността от пандемия на това заболяване.
Друг важен проблем на човечеството, според ООН, това е наличието на 15 милиона души, които не са защитени от никакви закони и държавност. Като цяло става въпрос за хора, които живеят в зоната на конфликтите, бежанци и емигранти.
Сред десетте горещи проблема попадат още климатичните промени, които довеждат до все по-чести и по-силни природни стихии и бедствия. В доклада на ООН се отбелязва, че хората започват да възприемат природните бедствия като нещо нормално и обичайно.
Но само списъкът идва от ООН. И той включва само теми, които са от глобално значение и по които трудно можем да направим нещо. Има много явления, които медиите подминават и които ни засягат прекалено добре, за да си затваряме очите. Информацията няма да дойде чрез комерсиалните медии. Ако чакаме да ни информират по БТВ, ще си останем дотук. Трябва да се въоръжим сами.

 

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *